Seniorenvereniging berg sociaal cement

De Dungense Belangen Organisatie Senioren (DuBOS), vijftig jaar geleden begonnen als KBO, zorgt volgens het Brabants Dagblad met 650 leden voor een berg sociaal cement en is steeds meer een belangrijke denktank voor ouderenvraagstukken. Begin september hangen ze de slingers op in hun thuisbasis de Litserborg in Den Dungen.

Alle activiteiten die er zijn, vinden ze belangrijk bij DuBos. “Het zorgt voor een hele grote groep ouderen in ons dorp voor flink wat sociale contacten, beweging en gezelligheid.” De laatste jaren is DuBOS zich steeds meer gaan ontpoppen als denktank voor de Dungense ouderen, aldus het bestuur. “De zorg voor ouderen is de laatste jaren erg onder druk komen staan. Daarom dachten we er goed aan te doen meer een rol te pakken”, zegt het bestuur in het Brabants Dagblad.

Woonwensenonderzoek

“Zo hebben we samen met andere KBO’s een uitgebreid woonwensenonderzoek gedaan onder ouderen. Om zicht te krijgen op of ze willen verhuizen naar seniorenwoningen, langer thuis willen blijven wonen en zo meer. Dat onderzoek ligt bij de gemeente Sint-Michielsgestel.”

Servicepunt hulpmiddelen

Ook is een servicepost hulpmiddelen opgezet in de Litserborg. “Simpele hulpmiddelen zoals een kruk, rollator of rolstoel kun je hier bestellen. Dan heb je die dezelfde dag nog in huis.” Een ander mooi initiatief is volgens het Brabants Dagblad het sociaal eetpunt in de Litserborg, waar ouderen op gezette tijden ’s avonds samen kunnen komen eten tegen een vergoeding.  “Er zitten dan veertig ouderen samen aan tafel die gezellig samen eten en daarna nog wat kunnen buurten en koffie kunnen pakken.”

APK voor lichaam en woning

Ouderen in Den Dungen kunnen ook gebruik maken van het laten maken van een woonscan. “Dan sturen we mensen op pad die samen met de bewoner kijken welke aanpassingen aan de woning eventueel nodig zijn om langer thuis te kunnen blijven wonen.” Voor oktober dit jaar staat een vitaliteitsdag op het programma. “Wie zijn lichaam eens wil onderwerpen aan een medische ‘APK-keuring’ en niet zo snel naar de huisarts of dokter loopt, kan dat dan bij ons in de Litserborg gratis laten doen.”