We zeggen nooit: U moet uw huis uit

Hennie Arends werkt als seniorenmakelaar bij woningcorporatie Actium. Ze maakt ouderen wegwijs op de woningmarkt, om de doorstroming te bevorderen en vertelt daarover in het Dagblad van het Noorden. Bij dit initiatief zijn ook de gemeente Assen en vier zorg- en welzijnsorganisaties betrokken.

De functie seniorenmakelaar is bij wijze van proef ingesteld met het oog op de vergrijzing en de huidige woningnood. Arends: “Er is nu weinig doorstroming. Dat willen we bevorderen. Mensen moeten langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Dat hoeft niet in het huis te zijn waar ze nu zitten.”

Het meest gewild

Het meest gewild onder senioren zijn volgens Arends appartementen met een ruim balkon, minimaal twee slaapkamers en een grote badkamer waar je met een rollator in kunt. Het liefst gelegen rond het centrum.

Vrijblijvend en informatief

Arends heeft alle 55-plussers die bij Actium huren een brief over de seniorenmakelaar gestuurd. Daarmee wil ze mensen bewustmaken van hun woonsituatie, vertelt ze in Dagblad van het Noorden. “Het is vrijblijvend en informatief. Er zijn ook ouderen die niet digitaal vaardig zijn. Die zijn blij dat ik ze een beetje wegwijs maak op de woningmarkt.”

Veilig wonen

Tot nu toe heeft ze ongeveer vierhonderd gesprekken gevoerd. Die hebben geleid tot vijftig verhuizingen. Sommige ouderen die zo’n brief krijgen zouden bang zijn dat Actium hen wil dwingen te verhuizen. Arends bestrijdt dat. “We zullen nooit zeggen: ‘U moet uw huis uit’. We willen graag dat mensen veilig wonen.”

Al vanaf 55 jaar

Sommigen verbazen zich erover dat seniorenwoningen al beschikbaar zijn voor mensen van 55 jaar. Is dat niet veel te jong? Arends: “Intern hebben we het erover gehad of we die minimumleeftijd moeten verhogen. Aan de andere kant: jonge 55-plussers kunnen in dat soort complexen wel omzien naar 85-plussers en hen een beetje helpen.”