Straks ook nog mijn eigen graf graven?

En daar zit je dan als oudje eenzaam op je zelfwerkende wc, schrijft Frits Abrahams in zijn column in NRC: in de ene hand een oogdruppelbril, in de andere een steunkousaantrekker terwijl je pathetisch denkt: moet ik straks ook nog zelf mijn eigen graf graven?

Dan ook betere euthanasieregeling

Als het kabinet vindt dat ouderen in de toekomst hun eigen zorgplan moeten maken, heeft datzelfde kabinet volgens een lezer van Trouw de morele verantwoordelijkheid om met een (veel) betere euthanasieregeling te komen. Dan kunnen ouderen desgewenst ook op humane wijze afscheid nemen van het leven wanneer zij daar behoefte aan hebben.

Meer de stem horen van mensen ín de zorg

Mensen uit de zorg verwijten volgens Trouw-columnist Stevo Akkerman de minister dat zij luistert naar de mensen die werken aan de zorg – ambtenaren, adviesorganen, consultants, toezichthouders – en niet naar de mensen in de zorg. “Ik zeg niet dat het alles oplost, maar ik zou hun stem meer willen horen.”

Zorg geven die ouderen nodig hebben

Als we niks doen, zullen de uitgaven aan huishoudelijke hulp, wijkverpleging en verpleeghuiszorg tussen nu en 2040 verdubbelen, constateert de Telegraaf in een commentaar. “De zorgsector moet alles op alles zetten om elke euro zo doelmatig mogelijk uit te geven. Zodat we onze ouderen de zorg kunnen geven die ze nodig hebben.”

Niet op deze manier oud worden

Lezers van de Telegraaf vrezen dat de kwaliteit van ouderenzorg drastisch zal afnemen. „Een ding weet ik zeker: ik zit op deze manier niet erop te wachten om oud te worden.”

Waar laat je dan al die ouderen?

Als je bezuinigt op zorgpersoneel en ze worden werkloos, heb je iets onvervangbaars en belangrijks kapotgemaakt en de bijbehorende kennis en kundigheid weggegooid,reageert een lezer van de Volkskrant. En waar laat je al die ouderen?