Knieprotheses op, operatie uitgesteld

Niet alleen medicijnen, ook medische hulpmiddelen zoals knieprotheses en katheters zijn de laatste jaren steeds moeilijker te krijgen. Minister Kuipers opent volgens Trouw een centraal meldpunt, dat ziekenhuizen helpt een oplossing te vinden.

In het oosten van Nederland moesten knieoperaties worden uitgesteld vanwege het tekort aan protheses in een bepaalde maat. De problemen spelen sinds coronatijd, toen er een tekort was aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en beademingsapparatuur. Inmiddels is de oorlog in Oekraïne een van de boosdoeners. Oekraïne is een belangrijke producent van grondstoffen voor sommige hulpmiddelen. Ook de hogere energie- en grondstofprijzen spelen een rol, zo schreef Kuipers aan de Tweede Kamer.

Nieuwe veiligheidseisen

Bovendien lijkt het erop dat sommige fabrikanten zich deels terugtrekken van de Europese markt vanwege nieuwe veiligheidseisen, meldt Kuipers volgens Trouw. Het gaat om regels die volgend jaar van kracht worden. Medische hulpmiddelen moeten nu al opnieuw gecertificeerd worden, en dat kost fabrikanten tijd en geld. Bovendien is de capaciteit bij de bureaus die de keuring moeten doen beperkt.

Extra werk ziekenhuizen

Bij de ziekenhuizen zorgen de tekorten voor veel extra werk, vertelt in Trouw de voorzitter van het Landelijk Netwerk Assortimentscoördinatoren in de Gezondheidszorg. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat operaties moeten worden uitgesteld tot een nieuwe levering binnenkomt. “En de operatieplanning is al ingewikkeld genoeg, onder andere vanwege het personeelstekort.”