Langer leven, sneller denken

 

Pak dagelijks de fiets, adviseren deskundigen. Je wordt fitter, gezonder en gelukkiger. Sterker, schrijft het AD, je verlengt er zelfs de duur van je leven mee.

Het klinkt als een open deur: fietsers hebben veel minder kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en overgewicht. Zelfs voor wie nog nooit eerder een fiets heeft aangeraakt, kan het snel gaan: wie voortaan op de fiets naar het werk gaat, plukt daar vrij snel al de vruchten van, vertelt Robert-Jan de Vos, sportarts van het Erasmus MC. ,,Vaak al binnen enkele maanden. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat je drie tot veertien maanden langer leeft als je regelmatig fietst, in vergelijking met mensen die dat niet doen. En fietsers voelen zich ook gezonder.”

Tussen de oren

Behalve het opbouwen van een goede conditie en het verlengen van je levensduur, doet fietsen ook iets ’tussen de oren’, vertelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in het AD. Je wordt er namelijk letterlijk gelukkiger van. ,,Fietsen is een uitstekende vorm van matig intensief bewegen, dat is onderzocht. Het is heel goed voor de hersenen, met name voor de witte stof in het brein, de myeline, die zorgt voor de signaaloverdracht. De kwaliteit ervan neemt toe, het signaal gaat lekker snel en je wordt snel in denken.”