Senioren Journaal van dinsdag 18 april
Fietsende 75-plusser vaker verkeersslachtoffer
Vorig jaar zijn in Nederland 737 mensen om het leven gekomen door een verkeersongeluk, het hoogste aantal sinds 2008. De toename was het sterkst onder fietsers van 75 jaar en ouder; tussen 70 en 80 jaar vielen 182 doden. Zeker 81 van hen reden op een e-bike.
Goud van hout
Op zijn 85ste staat Bertus Roesink in Wilp nog klompen te maken. “Ik ga door tot het einde, tot het echt niet meer kan. Dat kan over drie dagen zijn… of over tien jaar.” “Wat moet ik anders: de hele dag tv kijken?”
Alcoholbeleid te weinig gericht op 55-plusser
Het alcoholbeleid van gemeenten is vaak sterk verouderd en richt zich vooral op de jeugd, terwijl ook een grote groep ouderen met drankproblemen kampt. “Ouderen hebben vaak niet door dat ze te veel drinken.”
Eetclub mag niet zelf koken
Senioren van eetclub Open Tafel in Biddinghuizen reageerden teleurgesteld toen ze hoorden dat ze niet meer zelf mochten koken, alleen eten. Het koken was volgens hen wel toegezegd door de initiatiefnemer, cultureel centrum De Meerpaal.
Aan een helm ben ik gewoon nog niet toe
Oudere fietsers zijn steeds vaker betrokken bij een verkeersongeluk, maar de toenemende onveiligheid op de weg “is de schuld van de jongeren”. Een helm? “Daar ben ik gewoon nog niet aan toe. Helmen zijn voor watjes.”
Brandveilig gedrag stimuleren
“Als we naar brandstatistieken kijken, zien we dat senioren een risicogroep zijn.” Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid doet onderzoek naar mogelijkheden om het brandveilig gedrag bij senioren te verbeteren.
Dorpsbinding bij woningtoewijzing
Voortrekken van ‘eigen bewoners’ op de woningmarkt blijkt nog best ingewikkeld. Woningcorporaties kunnen al wel woningen lokaal aanbieden. Met bijvoorbeeld ‘dorpsbinding’ als voorwaarde, zodat ouderen of starters in eigen woonplaats kunnen blijven.
Cashloze samenleving een ramp
“Wij moeten ervoor waken dat cash niet dusdanig weinig gebruikt wordt dat het onbetaalbaar wordt.” Betaalvereniging Nederland maakt zich hard voor het behoud van contant geld.
Achterhalen wat oversterfte veroorzaakt
Het kan nog tien jaar duren voordat onderzoekers toegang krijgen tot beschermde medische data. Zo lang kan en mag de wetenschap niet wachten, stellen gezondheidseconoom en een advocaat.
Eerste Kamer op valreep over pensioenwet
De Eerste Kamer is volgens de Telegraaf niet van plan om de behandeling van het nieuwe pensioenstelsel uit te stellen. De senaat wil nog in de huidige samenstelling, met waarschijnlijk een ruime meerderheid voorstanders, over de wet stemmen.
Taartje tegen eenzaamheid
Middels de Ouwe Taart, te koop bij 25 StationsHuiskamers in Nederland, brengt Nederlandse Spoorwegen eenzaamheid onder zelfstandig wonende ouderen onder de aandacht.
Celstraf voor rol bij babbeltrucs
Een 25-jarige man is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf omdat hij zich samen met anderen schuldig maakte aan 21 babbeltrucs onder meer in Amstelveen, waarbij de bankpassen van de slachtoffers zijn bemachtigd en daarmee geld is gepind.
Niet meer wachten op de thuiszorg
Allerlei zorgverleners kijken steeds vaker volgens de principes van ‘Reablement’ voorbij de zorgvraag naar de onderliggende behoefte van mensen: wat wil iemand eigenlijk precies kúnnen en op welke manieren kunnen we dat – binnen of buiten de zorg – bereiken?
Hoe zorgen we voor doorstroming?
Het kabinet wil dat één op de drie nieuwe woningen voor ouderen geschikt worden, zodat ze eindelijk gaan doorstromen. BNR’s podcast Vastgoed Gezocht bespreekt dat met topman Cees van Boven van Woonzorg Nederland.