Alcoholbeleid te weinig gericht op 55-plusser

Het alcoholbeleid van gemeenten in Oost-Nederland is vaak sterk verouderd en richt zich bovendien vooral op de jeugd, terwijl ook een grote groep ouderen met drankproblemen kampt. “Ouderen hebben vaak niet door dat ze te veel drinken, dus daar moeten we ze beter van bewust maken”, zegt Tactus Verslavingszorg in dagblad de Stentor.

Eigenlijk zou iedere gemeente een zogenaamd Preventie- en Handhavingsplan Alcohol (PHP-plan) moeten hebben. Maar een groot deel van de gemeenten heeft een plan dat al jaren geleden verlopen is, en een kleiner deel heeft zelfs helemaal geen plan. Dat blijkt uit onderzoek van de Kwink Groep.

Lastig bespreekbaar te maken

Tactus begrijpt dat de focus van alcoholbeleid ligt bij de jeugd, maar maakt zich volgens de Stentor ook zorgen over 55-plussers die te veel drinken. “Vooral onder eenzame ouderen is dit een probleem. Ze zien vaak zelf niet in dat ze te veel alcohol drinken. Het is heel lastig om dit bespreekbaar te maken.”

Bewustwording vergroten

Tactus heeft zelf verschillende programma’s (zoals Moti55) voor ouderen en hoopt dat gemeenten in hun beleid ook aan ouderen denken. “Dat zou absoluut goed zijn. Vooral om de bewustwording onder ouderen te vergroten. Hoe vroeger je problemen signaleert, hoe beter.”

Gezondheidsklachten

Ouderenbond Anbo zegt in de Stentor: “Het blijft belangrijk dat bewustwording onder ouderen over alcoholgebruik verder wordt vergroot. Er zijn al jaren signalen dat niet alleen jongeren, maar ook ouderen en met name babyboomers te veel alcohol consumeren. Te veel in de zin dat dit op oudere leeftijd kan leiden tot gezondheidsklachten. Feit is dat alcoholconsumptie zo gewoon is geworden in onze samenleving, dat het lastig blijft om hier een grote gedragsverandering teweeg te brengen.”