Ouderenmishandeling meer dan alleen geweld

Het misleiden van ouderen, financiële uitbuiting, verwaarlozing en buitensluiten. Ouderenmishandeling is meer dan alleen fysiek geweld. Heuvelrug Senioren organiseert lezingen in Maarn, Leersum en Driebergen. Marianne Overberg, vertrouwenspersoon en klachtenfunctionaris bij Stichting De Koperhorst in Amersfoort, geeft de lezingen om ouderen bewuster maken.

Topje van de ijsberg

Een op de twintig ouderen krijgt te maken met ouderenmishandeling. En het neemt toe. Hoe kan dat? Marianne Overberg: “Ten eerste door de vergrijzing. Mensen wonen langer thuis en zijn afhankelijk van mantelzorg, buren of familie. Ook zijn ouderen op digitaal gebied vaak minder ontwikkeld. Daarnaast is een op de twintig maar het topje van de ijsberg. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat ze slachtoffer zijn of komen er niet mee naar buiten.’’

Check verdachte situaties

Financieel misbruik komt het vaakst voor, aldus Overberg in AD Utrechts Nieuwsblad. “Dit komt doordat de banken zich steeds verder van de klanten verwijderen en mensen zijn aangewezen op hulpmiddelen die ze zelf niet begrijpen.” “Bedenk dat je bank je nooit zomaar een berichtje stuurt of belt en check verdachte situaties rondom je bank. Of vraag het bij iemand in je omgeving na die je wel 100 procent kan vertrouwen. Zorg daarnaast voor bewindvoering of een mentorschap. Of maak een aparte boodschappenrekening aan met een pasje waarvoor je iemand machtigt met een geldlimiet.”

Niet altijd opzet

Het gebeurt ook regelmatig dat mantelzorgers te maken hebben met ‘ouderenmishandeling’, aldus de vertrouwenspersoon / klachtenfunctionaris in AD Utrechts Nieuwsblad. “Het hoeft niet altijd met opzet te zijn. Er is een enorm tekort in de zorg en hoge werkdruk. Omdat ze erg overspannen of overbelast zijn, kan het soms mis gaan.”