Jaar wachten op hulp in huis
Ouderen in Vught moeten steeds langer wachten op ‘hulp bij het huishouden’. Een jaar is geen uitzondering meer. Dat leidt volgens het Brabants Dagblad tot schrijnende situaties waarbij hulp soms te laat komt.
U kunt het beter zelf regelen
De krant geeft een samenvatting van een brandbrief die de dochter van de 85-jarige vrouw (intussen overleden) eind vorig jaar stuurde aan de gemeenteraad van Vught en die daar gisteren op de agenda stond: Een vrouw van 85 komt na een ziekenhuisverblijf weer thuis. Ze kan niet meer traplopen en kan haar bad- en slaapkamer niet meer zelf bereiken. Ook het huishouden kan ze niet langer doen. Ze verblijft dag en nacht in de huiskamer. Haar dochter vraagt de gemeente om hulp. Tevergeefs. Een Wmo-consulent die ze aan de lijn krijgt, meldt dat haar moeder minimaal een jaar moet wachten op poetshulp en zes maanden op een traplift. ‘U kunt het beter zelf regelen’, is haar boodschap.
Fiks meer aanvragen
De vergrijzing in Vught én de afschaffing van de inkomensafhankelijke bijdrage voor huishoudelijke hulp hebben geleid tot fiks meer aanvragen, zegt wethouder Toine van de Ven in het Brabants Dagblad. Dat is geen specifiek Vughts probleem, “waar we eerlijk gezegd niet heel veel aan kunnen veranderen. Samen met de aanbieders van hulp bij het huishouden kijken we hoe we zo veel mogelijk mensen kunnen helpen.”
Geen grote schoonmaak meer
Zo is gestopt met het aanbieden van de ‘grote schoonmaak’. “Die uren geven we liever aan mensen die nog helemaal geen hulp krijgen. En we vragen mensen inderdaad of ze het zelf kunnen regelen. Eventueel met een bijdrage (PGB) van de gemeente. We kijken naar efficiëntere routes en of we extra handjes kunnen regelen”, aldus de wethouder. De problemen met de trapliften herkent de wethouder niet. “Als iemand een beschikking voor een traplift krijgt, is die vaak ook vrij snel geregeld.”
Hoe zó langer zelfstandig?
De klachten over de lange wachtlijst voor een hulp bij het huishouden hoort de voorzitter van de plaatselijke Stichting Ouderen Samen, ‘aan de lopende band’, vertelt zij in het Brabants Dagblad. “Ik ken een mevrouw die in januari 2022 hulp heeft aangevraagd en die in december kreeg. Dat is aan de orde van de dag in Vught. Hoezo moeten mensen zo langer zelfstandig thuis blijven wonen?”