Didam-arrest dwarsboomt hofje

Het burgerinitiatief om in Beetsterzwaag tot een seniorenhofje te komen is gesneuveld.

Het is volgens de Leeuwarder Courant aan de gemeenteraad van Opsterland om te redden wat er te redden valt.

Vijftig belangstellenden

Een groep senioren uit Beetsterzwaag, verenigd in de stichting Koningshof, legde in 2018 een plan bij de gemeente neer voor een woonvorm in hun dorp waar 55-plussers samen zelfstandig kunnen wonen in levensloopbestendige huizen:  24 tot 26 woningen verrijzen rond een gezamenlijke binnentuin. Meer dan vijftig mensen registreerden zich als belangstellenden.

Uitspraak Hoge Raad

De gemeente Opsterland omarmde het plan dat niet alleen voorzag in passende woonruimte voor ouderen in Beetsterzwaag, maar ook voor doorstroming zou zorgen op de krappe woningmarkt. Na vier jaar voorbereiding gooide het Didam-arrest vorig jaar november roet in het eten, aldus de Leeuwarder Courant. De Hoge Raad deed een uitspraak die gemeenten verplicht om naderende verkopen van grond of vastgoed vooraf breed bekend te maken. Dit biedt andere partijen de kans om ook belangstelling te tonen en een bod te doen.

Andere geïnteresseerden

Na de kennisgeving in de plaatselijke krant hebben zich twee geïnteresseerde partijen gemeld. De gemeente moet nu wel aanbesteden en wil tot die tijd niets meer inhoudelijk afstemmen met de stichting om de schijn van partijdigheid te voorkomen. Volgens de voorzitter van stichting Koningshof ziet Opsterland het Didam-arrest als een decreet, terwijl van meet af aan duidelijk was dat het geen belemmering hoefde te zijn bij lopende zaken van maatschappelijk belang.

Garantie gevraagd

De stichting wil meer garantie en vraagt de gemeenteraad om het college opdracht te geven het project alsnog uit te voeren met inachtneming van het vastgestelde stedenbouwkundige ontwerp en de vastgestelde uitgangspunten. Partijen buigen zich volgens de Leeuwarder Courant nu over een motie.