Hoe SNS Bank wél filialen open kan houden

De Volksbank moet de komende jaren voldoende geld verdienen om zelfstandig te kunnen worden.

Grootste dochter SNS is er volgens NRC van overtuigd dat het openhouden van vestigingen daarbij cruciaal is, waar andere banken juist filialen sluiten. Dat lukt SNS vooral via lokale franchisenemers.

Aantal ‘winkels’ stabiel

In de afgelopen jaren is het aantal vestigingen van de bank stabiel gebleven op net iets meer dan 200 ‘winkels’, zoals de Volksbank-dochter haar vestigingen noemt. De drie grootste banken van Nederland sluiten juist in hoog tempo hun veelal grotere kantoren. Zo sloot ABN Amro afgelopen anderhalf jaar 65 vestigingen, waardoor er nu nog 47 over zijn. Rabobank ging van 157 begin dit jaar naar 130 nu. ING heeft medio dit jaar nog 63 volledige filialen, vorig jaar waren dat er nog 100.

Toch maar één op één blijven begeleiden?

De vrij oude klantenkring van SNS in het Gooi, gewend aan een hoog serviceniveau, wordt , meldt NRC uit de vestiging in Bussum. “Klanten moeten veel meer zelf gaan doen via de app. Je kan ze nog een paar keer helpen, en dat doen we ook, maar daarna hopen we ze voldoende op weg te hebben geholpen om het zelf te doen”, zegt de franchisenemer. SNS in Bussum heeft nog wel twee handjes vol klanten bij wie het echt niet lukt. “Ja, dan moet je denken: wat wil je ermee? Toch maar één op één blijven begeleiden?”

Graag overwaardehypotheek

De Bussumse franchisenemer heeft nog wel een wensenlijst,gericht op haar oudere doelgroep in ’t Gooi, aldus NRC. Ze zou dolgraag een overwaardehypotheek in het schap willen hebben. “Ik had daar van de week weer klanten voor: die mensen wilden 150.000 euro lenen om lekker van te eten en leuke dingen van te doen. Die hadden vijf ton overwaarde op het huis, maar ze konden het niet betalen op hun pensioeninkomen. Dat zijn er veel hier. Juist in deze regio heb je vaak oud-ondernemers die nooit iets aan hun pensioen hebben gedaan en prachtig wonen. Maar nu met een klein pensioen het onderhoud niet kunnen bekostigen maar er wel willen blijven wonen. Die moet ik nee verkopen. Dat is echt zonde.”