Videoproject seniorvriendelijk Noordwijk

In Noordwijk is een videoproject uitgevoerd met als titel ‘Op naar een seniorvriendelijk Noordwijk’.

In de nieuwsbrief van Ouderenberaad Noord-Holland Zuid wordt beschreven hoe 60-plussers uit de wijken Boerenburg en Vinkeveld en het dorp de Zilk zichtbaar hebben gemaakt wat zij zélf zien als prioriteit om langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Verbeterpunten omzetten in actie

Met behulp van een iPad hebben de bewoners hun wensen en knelpunten in beeld gebracht. In zes bijeenkomsten hebben zij zich verdiept in het onderwerp, de opnames gemaakt en deze gemonteerd tot korte filmpjes. Gemeente, woningstichting en welzijnsorganisaties hadden vooraf toegezegd om mogelijke verbeterpunten te vertalen in beleid en actie.

Rollator/scootmobielvriendelijk

Onderwerpen waren onder meer toegankelijkheid van afvalcontainers voor mensen met rollator of scootmobiel, het ontbreken van een lift in flats, wens voor rollator/rolstoelvriendelijke aanpassing van seniorenwoningen, behoefte aan voorzieningen als pinautomaat, centrale brievenbus en openbaar vervoer in de Zilk.

Handreiking van hogeschool

De bewoners vonden het maken van de video leuk en zinvol. Het is volgens de nieuwsbrief van Ouderenberaad Zuid-Holland Noord een werkwijze die ook in andere gemeenten gevolgd kan worden. De Werkplaats Sociaal Domein van Hogeschool Leiden gaat hiervoor een handreiking maken.