Ik verveel me als pensionado

Ik ben met pensioen en werk al een tijdje niet meer. Daardoor heb ik geen doel en duurt de dag duurt vaak lang. Hoe kom je je tijd door als je nergens zin in hebt en niks te doen hebt?

Nine Gramberg, GZ-psycholoog bij iPractice, geeft antwoord op deze vraag in de Telegraafrubriek Spreekuur.

U bent niet de enige

“Werk biedt ons zingeving en structuur in het leven. Met pensioen gaan zorgt ervoor dat dit wegvalt en het is heel normaal dat dat iemand van z’n stuk brengt. Of je nou net met pensioen bent gegaan of al jaren met werken bent gestopt, u bent niet de enige die hiermee worstelt.”

Begin met kleine dingen

Het is volgens de psycholoog belangrijk om een manier te vinden om weer enige structuur in te bouwen. “Dat vraagt wat van uzelf, maar u hoeft niet meteen de hele dag vol te plannen. Met kleine dingen kunt al u het verschil maken.”

Activiteiten dicht bij uzelf

Werk geeft het gevoel dat we nuttig zijn en aan de maatschappij bijdragen. Als dat wegvalt, kun je je doelloos voelen, aldus psycholoog Gramberg in de Telegraaf. “Ook zonder werk kan iemand echter van grote waarde zijn.”  Zoek activiteiten die dicht bij uzelf liggen, is het advies.

Naar het buurthuis

“Ten slotte is het begrijpelijk dat het uitdagend is om uzelf ertoe te zetten nieuwe dingen te gaan doen. Vraag vooral hulp als dat nodig is! Gaat u voor het eerst naar het buurthuis en vindt u dat spannend? Vraag een bekende mee.”

Praat met een psycholoog

Nog een tip uit het Telegraaf-spreekuur: Praat met een psycholoog over uw gevoelens. Voer gratis, vrijblijvend en anoniem een gesprek op zorgplatform OpenUp via openup.nl