Senioren Journaal van vrijdag 22 april
Hoe best passende zorg in het ziekenhuis
Om in het ziekenhuis de behandeling beter op de oudere patiënt af te stemmen is een persoonlijke aanpak cruciaal, met gezamenlijke besluitvorming met de patiënt. Veel patiënten zijn gebaat bij een generalist die de regie over hun zorg voert: de ziekenhuisarts.
Pensioenleeftijd stijgt niet meer
Voor het eerst sinds 2006 is de gemiddelde leeftijd van werknemers bij pensionering in 2021 niet toegenomen. Net als in 2020 bedroeg in 2021 de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers 65 jaar en 3 maanden.
Eenzaam zorgen voor geliefde met alzheimer
“Het viel me op dat er veel wordt geschreven over de zorg, maar niet wordt verteld hoe eenzaam het is om voor een geliefde met alzheimer te zorgen”, vertelt Amerikaanse schrijfster Amy Bloom.
Zorgbedrijf beginnen nog steeds eenvoudig
Al vele jaren is de aanpak van zorgfraude zogenaamd ‘topprioriteit’, maar in de praktijk blijft de zorg volgens EW een walhalla voor fraudeurs. Nog steeds is het relatief eenvoudig om een zorgbedrijf te beginnen. Gemeenten in Twente zijn nu bezig met een nieuwe aanpak waarbij zorgaanbieders uitgebreider worden gecontroleerd.
Op zoek naar optimaal binnenklimaat
Aan welke eisen moeten zorginstellingen voldoen om het optimale binnenklimaat te bieden aan cliënten en medewerkers? Via het programma Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) gaat TNO dit onderzoeken. Het project wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door o.a. Woonzorg Nederland.
Vernieuwende zorg bij gevorderde dementie
Al 20 organisaties werken ermee: het Namaste Familieprogramma.“Het Namaste Familieprogramma biedt een fijne dag aan verpleeghuisbewoners die vanwege gevorderde dementie of om andere redenen niet meer kunnen deelnemen aan de reguliere groepsactiviteiten.”
Tweede Kamer wil meer beleidskracht zien
Tweede Kamerleden zijn teleurgesteld door het gebrek aan besluiten van minister Conny Helder, meldt Zorgvisie uit de commissievergadering van donderdag over de langdurige zorg
Ouder Worden 2040
Het programma Ouder Worden 2040 presenteert een transformatieagenda om de toekomst van het ouder worden vorm te geven. Een stuk van bijna 300 pagina’s aan idealen en ambities.
Velen niet uit de voeten met digitale zorg
Er zijn echter opvallend veel mensen, te weten 18% van de Nederlanders, die niet of onvoldoende uit de voeten kunnen met al de digitale opties voor zorg. Expertisecentrum Pharos vraagt daar aandacht voor en pleit voor betere inclusie, aldus ICT&Health.
Informatiebox geldzaken
Bij alle Huizen van de Wijk in Capelle is gratis de informatiebox ‘financieel veilig ouder worden’ op te halen. De box is gevuld met video’s, checklists, brochures en dossiers die bijvoorbeeld informatie geven over bankzaken, meldt Radio Capelle.
Indexering? Eerst zien, dan geloven
Nu de rente stijgt lijkt het na 13 jaar eindelijk tijd voor een indexering van de pensioenen. Hoog tijd, aldus Gerda en Henk van Ginkel in EenVandaag. “We hebben niet te weinig, we doen het ermee, maar we krijgen nu gewoon niet uitbetaald waar we altijd op ingelegd hebben.”