Senioren Journaal van dinsdag 19 april
Buurtwonen met helpende senioren
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen wil vijftien zorggeschikte seniorenwoningen bouwen in Philippine. Het wordt een woonvorm volgens het concept Buurtwonen van thuiszorgorganisatie Buurtzorg. In aanmerking komen ook senioren die medebewoners willen ondersteunen bij het zelfstandig wonen.
Maat 36 hoeft niet, wel gezond oud worden
Zijn medicijnen het wondermiddel tegen zwaar overgewicht? Ouderenzorgbestuurder Jacqueline Joppe vertelt over haar ervaringen met Saxenda: Ze kon haar knieoperatie annuleren, heeft geen fysiotherapie meer nodig, kan weer wandelen en fietsen en hoeft niet meer naar de grotematenwinkels.
Eigenwijze 87-jarige vader wil blijven rijden
Kinderen zouden moeten ingrijpen als hun ouder een gevaar op de weg dreigt te worden. Maar dat is niet zo eenvoudig. “Ik heb een 87-jarige eigenwijze vader die ook nog denkt te kunnen rijden. Ik loop tegen muren op bij het CBR, huisarts en keuring.”
Alarm uit Duin- en Bollenstreek
Huisartsen, gemeenten in de Duin- en Bollenstreek en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid slaan in een brief aan het kabinet alarm over de gevolgen van de vergrijzing: steeds meer schrijnende situaties, toenemende eenzaamheid, de verzorgingshuizen worden nu node gemist.
Vooral ouderen passen energiegebruik aan
Nederlanders zetten massaal de verwarming een graadje lager door de oorlog in Oekraïne. Ook douchen veel mensen korter en pakken ze minder vaak de auto. Vooral 65-plussers passen hun gedrag aan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het AD onder duizend volwassen Nederlanders door Panel Inzicht.
Kamervragen over nachtzorg thuis
“We moeten met z’n allen langer thuis wonen, maar dan moet het wel kunnen.” Een noodkreet uit Slagharen leidt tot vragen in de Tweede Kamer over de beschikbaarheid van geplande thuiszorg in de nacht.
Goed burencontact steeds belangrijker
Hoe houd je een klein dorp vitaal en aantrekkelijk voor ouderen? In Escharen werd onderzoek gedaan onder de 55-plussers: een goed burencontact, waar men zo nodig op terug kan vallen, wordt voor de 75-plussers steeds belangrijker.
Helmplicht voor één groep vreemd
Iedereen weet dat jongeren met een e-bike de nieuwste plaag op de weg vormen, schrijft Özcan Akyol in zijn column in het AD. Het is daarom vreemd om één groep (ouderen) te verplichten om met een helm op te rijden. Het zijn ouderen die sneller breuken oplopen. “Toch is het vreemd: we zeggen ook niet alleen tegen senioren dat ze in de auto hun gordel moeten omdoen.”
Nog niet massaal op stap
De concertagenda staat weer vol. Toch merken de musici dat vooral het oudere publiek nog niet massaal naar de zalen komt, aldus NU.nl. Ook bij musea blijven vooral ouderen nog weg, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Dagblad Tubantia meldt de boekingen bij de Twentse touringcarbedrijven blijven ver achter bij de aanmeldingen van vóór corona.
Liefst woning in eigen dorp
Inwoners van Oud-Zevenaar en Ooy willen het liefst in hun huidige woning blijven wonen; en als verhuizing nodig is dan wel in hun eigen dorp. Dat blijkt uit een enquête van ouderenvereniging Senior Actief.
Alleen samen komen we verder
Toekomstbestendige ouderenzorg bereik je alleen met samenwerking, zeggen ze op Goeree-Overflakkee. Samenwerking van zorgpartners en gemeenten, maar ook samenwerking met de inwoners. ”Alleen samen komen we verder.”
Frankrijk: pensioenleeftijd 62 of 65
Bij de Franse presidentverkiezingen is volgens de Telegraaf het hervormen van het dure pensioenstelsel een van de belangrijkste verkiezingsthema’s, en ook het thema dat voor de meeste verdeeldheid zorgt. Macron wil de pensioenleeftijd in 2030 naar 65 jaar hebben opgetrokken. Wat Le Pen betreft, blijft de Franse pensioenleeftijd op 62 jaar.
Circulair werken, vastgoed verduurzamen
Zorgverzekeraar VGZ wil bijdragen aan het verduurzaming van de zorgsector. In de ouderenzorg betekent dit circulair werken bij verpleeg- en verzorgingshuizen en verduurzamen van vastgoed. “De rode draad is bewustwording vergroten en zorgaanbieder in de regie.”
#FuckingEenzaam studenten voor ouderen
Als lokale studentenvereniging een bejaardentehuis adopteren, als student een potje gamen met een oudere of als kleinkind gezellig mee shoppen voor een nieuw kunstgebit. Dit soort initiatieven willen studenten aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden bewerkstelligen met een korte animatievideo.
Goed investeren in AOW
Als we willen investeren in brede welvaart, moet je niet zeggen dat investeren in de AOW een slechte investering is, zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga: dat is een goede investering. ‘Daarmee verdelen we het geld over iedereen.’