Alarm uit Duin- en Bollenstreek

Huisartsen, gemeenten in de Duin- en Bollenstreek en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid slaan in een brief aan het kabinet alarm over de gevolgen van de vergrijzing.

Minder zorgmedewerkers en verpleeghuisplaatsen en meer zorgbehoeftige ouderen, leiden vaker tot schrijnende situaties, aldus de briefschrijvers. Het gaat volgens het Leidsch Dagblad om bijvoorbeeld rondzwerven, vereenzaming en zorgmijding en overbelaste mantelzorgers. De brief uit de Duin- en Bollenstreek sluit aan op de zorgen die Avant, de koepelorganisatie van verpleeghuizen in Zuid-Holland Noord samen met Zorg en Zekerheid in december uitten.

Verzorgingshuizen nu node gemist

De huisartsen, ZZ en de gemeenten Noordwijk, Katwijk, Lisse, Hillegom en Teylingen vragen het kabinet ervoor te zorgen dat extra woningen voor ouderen komen. Ze doelen volgens het Leidsch Dagblad dan met name op woningen waar ook zorg (vlakbij) is. ‘Dit kan het gat opvullen dat is ontstaan doordat de verzorgingshuizen van weleer grotendeels zijn verdwenen’, aldus de briefschrijvers. ‘Deze worden in deze situaties node gemist’.

Eenzaamheid toenemend probleem

Bij die woningen moeten ook ontmoetingsruimtes zijn, meldt het Leidsch Dagblad uit de brief aan het kabinet. ‘Eenzaamheid is, doordat mensen langer thuis wonen, een toenemend probleem’. De gemeenten begrijpen dat zij kunnen beslissen welke woningen er worden gebouwd, maar vragen het rijk om een extra ‘financiĆ«le impuls’. Ook vragen de artsen, verzekeraar en gemeenten om meer verpleegzorgcapaciteit, meer zorgpersoneel en beter op elkaar aansluitende wetgeving die de verschillende zorgsoorten financiert.