Vergoeding mantelzorgers lastige kwestie

‘De vraag is of, hoe en hoeveel we mantelzorgers moeten betalen.’ Dat zegt Vilans-bestuurder Mirella Minkman. Het vergoeden van mantelzorg is volgens haar een netelige kwestie.

Een vergoeding kan bijdragen aan het verlichten van de materiële en deels emotionele belasting. “Maar de druk op de mantelzorgers moet weer niet zó groot worden dat zij eraan onderdoor gaan; dat leidt op zichzelf weer tot zorgvragen.”

Specifieke taken

Of en hoe vergoeding van mantelzorg werkt, is volgens de Vilans-bestuurder afhankelijk van de situatie. “Vaak zal het gaan om specifieke taken, niet om de sociale rollen van mantelzorgers. Een moeder- of dochterrol is onvervangbaar en niet waardeerbaar tegen welke prijs dan ook. Dat geldt evenzeer voor sociale contacten.”

Ongemakkelijk gesprek

De overheid en de burgers moeten volgens Minkman in gesprek gaan over waarden en opvattingen rond professionele zorg, mantelzorg en zorgplicht: Dat wordt vast een ongemakkelijk gesprek. Rechten en plichten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Mantelzorgtoeslag?

Minkman: “Misschien moeten we kijken naar hoe we de zorgplicht van ouders voor minderjarige kinderen invullen, en kunnen we bijvoorbeeld een mantelzorgtoeslag introduceren. We zijn, hoe dan ook, niet zomaar uit dit vraagstuk. Wat wel duidelijk is, is dat we mantelzorgers moeten koesteren. Ze zijn immers in veel opzichten onbetaalbaar.”