Senioren Journaal van vrijdag 1 april

Euthanasie vaak vraag om goed einde

Mensen vragen om euthanasie, maar willen vaak eigenlijk iets anders. Het is vaak een vraag om een goed einde. Maar dat kan op verschillende manieren worden ingevuld: Twee huisartsen (70 en 40) over hun ervaringen met de Euthanasiewet, die vandaag 20 jaar bestaat. Het aantal mensen dat euthanasie kreeg in Nederland was vorig jaar groter dan ooit: 7666. Er is sprake van een gestage groei.

Pensioenvermogen eigendom van mensen

Pensioenvermogen is een eigendom van mensen, daar mag je niet ongevraagd aanzitten, zegt hoogleraar Hans van Meerten. Dat geldt dan ook voor het ongevraagd overzetten van het vermogen naar een nieuw pensioenstelsel. Volgens de expert is dat mogelijk zelfs strijdig met het EU-verdrag.

Efficiënt en minder eenzaam

De minister voor Langdurige Zorg vergeet volgens zorgverzekeraar DSW dat we moeten luisteren naar de doelgroep zelf: de ouderen in Nederland. De verzekeraar benadrukt het succes van woonoplossingen met aandacht voor sociale binding en veiligheid met als bijkomend effect efficiency.

Huisarts, doe toch iets!

Een eenzame oudere die geregeld tot laat in de ochtend in bed ligt te wachten, vraagt bij ieder bezoek van haar huisarts ze of ze alsjeblieft naar een verpleeghuis mag. Óf euthanasie krijgt. ‘Huisarts, doe toch iets!’ De huisarts wil graag van alles oplossen, maar door eindeloze wachtlijsten elders in de zorgketen voelt het als vechten tegen de bierkaai.

Meer ruimte voor de fiets

Steeds meer ouderen durven de fiets niet meer te pakken, ook omdat de snelheid van het fietsverkeer toeneemt door e-bikes en speed pedelecs. Dat stelt de voorzitter van Tour de Force, een samenwerkingsverband van overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms die zich inzetten voor de fiets.

Naar andere vormen verpleegzorg

Minister Conny Helder wil toe naar andere vormen van verpleegzorg, die thuis of in kleinschalige woonvoorzieningen kan worden gegeven, zo zei zij in de Tweede Kamer. Met bijvoorbeeld een combinatie van technologie, intensieve dagbesteding voor dementerende ouderen en betere ondersteuning aan mantelzorgers denkt Helder een heel eind te komen.

Steeds meer langdurige zorg thuis

Er wordt steeds meer langdurige zorg geleverd bij mensen thuis. De kosten hiervoor stijgen ongeveer met een kwart, terwijl de kosten voor verblijf in een zorginstelling beperkter groeien met 9%. Het is een trend dat steeds meer cliënten in de Wlz hun zorg thuis ontvangen, aldus Zorginstituut Nederland. “Het kabinet bouwt hierop voort door meer in te zetten op seniorenwoningen, levensloopbestendige woningen, mantelzorg, digitale zorg, domotica en valpreventie.”

Waarom miljoenen andere gepensioneerden niet?

Fantastisch nieuws natuurlijk, aldus een reactie in het Eindhovens Dagblad over de indexering bij het Philips Pensioenfonds. Maar: waarom deze deelnemers wel en miljoenen andere gepensioneerden niet? “Op 9 april dient het hoger beroep van onder andere KBO tegen de Nederlandse Staat. Wellicht kan deze vraag door het Gerechtshof worden meegenomen in haar uitspraak.”

Waarom niet ’s middags douchen?

Bij Cordaan in Amsterdam wordt met het oog op de personeelstekorten gezocht naar mogelijkheden om de zorg creatiever in te richten: ‘Welke zorg kan ’s middags worden geleverd? We zijn bijvoorbeeld gewend te denken dat douchen per se ’s ochtends moet, maar patronen zijn te doorbreken. Als er een keuze is tussen ’s middags douchen of níet douchen, is die afweging makkelijker gemaakt.’

Op tijd praten over morgen

Zorgverleners in Zuidoost-Brabant ontwikkelden materialen om zorgverleners in de eerste lijn te helpen om op tijd met palliatieve patiënten, mensen met dementie en kwetsbare ouderen te praten over hun wensen, voorkeuren en doelen t.a.v. de laatste levensfase. “Proactieve zorgplanning is een proces waar je als zorgverlener in meerdere gesprekken kijkt wat voor iemand belangrijk is.”

SABA-tool dementie en apathie

Ongeveer de helft van de mensen met dementie krijgt te maken met apathie. Met het SABA-project is een praktische methode ontwikkeld, die er op gericht is mensen met dementie en hun naasten en professionele zorgverleners handvatten te geven in het omgaan met apathie in het dagelijkse leven. De SABA-tool staat intussen online.

Op Texel chalets voor zorgpersoneel

Naast de vergrijzing en de krappe arbeidsmarkt speelt voor ouderenzorgorganisatie Omring op Texel het probleem van huisvesting voor het personeel. Omring speelt hierop in met de plaatsing van zes chalets voor tijdelijke bewoning. “Heel fijn dat we een aantal van onze nieuwe collega’s op deze manier een opstap kunnen geven.”

Zelf betalen voor hogere AOW

Ouderen zouden zelf moeten opdraaien voor de kosten van het wél laten meestijgen van de AOW met de verhoging van het minimumloon. Het ministerie van Sociale Zaken noemt dat volgens de Telegraaf een ’logische’ oplossing, en oppert een snelle uitbreiding van de Bos-belasting als optie om meer geld op te halen. “Omdat de verhoging van de AOW ten goede komt aan ouderen kan het logisch zijn om resterende dekking ook bij deze groep te zoeken”, valt in een notitie van het ministerie te lezen.

Minister staat armoedebestrijding in de weg

Tienduizenden ouderen die geen volledige AOW uitkering krijgen kunnen daarop een aanvulling ontvangen. Toch gebeurt dat niet. Minister Carola Schouten geeft de privacywet AVG hiervan de schuld, maar dat is aperte onzin, schrijft advocaat Axel Arnbak in het FD. ‘Wordt de AVG hier gebruikt als politieke schaamlap, snappen ambtenaren de privacywet niet, is het luiheid, of speelt er iets anders?’

Waarom ik niet in het kasteel van de koning?

Enkele ouderen slapen op LVV-bedden (Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen) van de Rotterdamse Pauluskerk. Zij mogen maximaal een half jaar blijven, maar wie stuurt kwakkelende senioren de straat weer op? Onze herboren solidariteit, maar dan met Oekraïense vluchtelingen, maakt een van de ouderen misselijk. ‘Dat spijt me echt. Want ik gun het ze natuurlijk. Maar de koning opent zijn kasteel en ik denk: waarom ik niet?’

Gepensioneerden blijven lawaai maken

In het hele debat over de pensioenen maken de huidige gepensioneerden volgens Volkskrant-redacteur Peter de Waard altijd meer lawaai dan de mensen die in de toekomst met pensioen moeten gaan. Juist voor de laatste groep moet het nieuwe stelsel een verbetering zijn. “Tot die tijd zal de huidige generatie gepensioneerden tot in detail elke snipper nieuws over de verandering van het stelsel blijven volgen met de vraag of zij er al dan niet slechter van worden. Als ze tussentijds geen gas meer hebben, is dat tot daaraan toe, maar aan de pensioenen mag niet worden getornd.”