Senioren Journaal van dinsdag 29 maart

Seksuele gezondheid tot het einde

Voor een kwart van de senioren is seks nog steeds een lastig onderwerp om over te praten. Dat blijkt uit een onderzoek van KBO-PCOB naar de seksuele gezondheid van senioren. Om barrières te verlagen komt de seniorenorganisatie met een app, vanuit de benadering: seksuele gezondheid hoort bij het leven tot het einde.

De stille pijn bij dementie kun je zien

Pijnklachten van mensen met dementie worden in veel gevallen niet of onvoldoende behandeld, omdat ze niet worden herkend en omdat patiënten zelf niet duidelijk kunnen maken wat ze voelen. Herkenning is mogelijk met een lijst van vijftien signalen. Ook te gebruiken voor familie en vrienden.

Kilometervergoeding Automaatje omhoog

De ANWB heeft de kilometervergoeding voor de vrijwillige chauffeurs van Automaatje met vijf cent verhoogd tot 35 cent voor een gereden kilometer. Het lukt nu alle chauffeurs binnenboord te houden, meldt Automaatje Woerden.

Alle kwetsbare ouderen in beeld

Al voordat de term in de mode kwam, werkten zorginstellingen op de Noord-West Veluwe aan de juiste zorg op de juiste plek. De resultaten zijn in alle opzichten zichtbaar. ‘Wij hebben de ouderen goed in beeld. Crisissituaties zoals vroeger, waarin het volledig uit de hand loopt, die komen niet meer voor.’ Maar in de huisartsenpraktijk hebben ze het er wel hartstikke druk mee.

Win-win senioren en jongeren

In het kader van het Win-Win-project werken senioren samen met jongeren van de zogenoemde ‘generatie Z’. Op You Tube zijn hiervoor interessante webinars te volgen, meldt KBO-Brabant.

Pensioenen voorzichtig verhogen

De afgelopen jaren dreigden er steeds kortingen op de pensioenen, nu gaat de discussie meer over voorzichtig verhogen van de pensioenen, aldus een achtergrondartikel van het AD over de stijging van de rente: Toegegeven, een eventuele verhoging zal absoluut niet voldoende zijn om de inflatie goed te maken. Maar het is in ieder geval beter dan een korting en een hoge inflatie.

Extra kosten contant geld opnemen

Vanaf 1 juli 2021 brengt ABN AMRO kosten in rekening voor het opnemen van contant geld boven 12.000 euro per jaar. Twee consumenten hebben zich hierover bij klachteninstituut Kifid beklaagd. Uit de gepubliceerde uitspraken van KIfid blijkt dat de bank niet verplicht is om contant geld opnemen onbeperkt kosteloos te maken voor haar klanten.

Ouderen met migratie-achtergrond hard geraakt

Uit onderzoek van het CBS en het Amsterdam UMC naar sterfte tijdens de coronapandemie blijkt dat mensen met de smalste portemonnee de hardste klappen hebben gekregen, schrijft het AD. Zowel mensen met een laag inkomen als ouderen met een migratie-achtergrond leven vaak ongezonder, waardoor zij sowieso sneller overlijden. Bij corona zijn overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten extra risicofactoren voor een fatale afloop.

Zorgen over toename palliatieve sedatie

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) maakt zich zorgen over de sterke toename van het aantal palliatieve sedaties in Nederland. Intussen overlijdt een op de vijf Nederlanders nadat de dokter palliatieve sedatie heeft toegepast.

Hoe wordt het dorpshuis aantrekkelijk?

Door de lockdowns zitten veel dorps- en wijkhuizen in de problemen, blijkt uit een enquête waarover De Limburger. De vooruitzichten voor dit jaar zijn voor veel gemeenschapshuizen ondanks de recente versoepelingen somber.  Vraag en aanbod moeten zouden meer op elkaar moeten aansluiten. Hoe wordt het dorpshuis aantrekkelijk voor de nieuwe ouderen?

Door open-deuren-beleid veel meer rust

Op een landgoed bij Vianen wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe Herbergier voor 16 bewoners met dementie. Bewoners kunnen gaan en staan waar ze willen:  alle Herbergiers voeren een open-deuren-beleid. “Door de deuren te openen, is er veel meer rust bij bewoners.”