Banger voor hacker dan voor dementie

Gehackt worden is de grootste angst van ouderen. Vier op tien senioren is bang slachtoffer te worden van online criminelen. Pas daarna vrezen ze ernstige problemen met de gezondheid, zoals dementie, blijkt uit een groot onderzoek naar angsten waarover het AD bericht.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB peilde onder 1850 ouderen hun angstgevoelens. Bijna iedereen van 65 jaar en ouder heeft ze. Vrouwen (92 procent) iets meer dan mannen (88 procent). En mensen die ziek zijn (95 procent) wat vaker dan gezonde ouderen (82 procent).

Digitale oplichting

In de top tien van vaak genoemde angsten staan het krijgen van een ongeluk, een inbraak in de woning en eenzaamheid. Hoog scoren gezondheidheidsproblemen en de angst voor dementie. Maar het meest genoemd werd de angst om digitaal te worden opgelicht: 40 procent van de ondervraagden noemde dit. Deze angst lijkt samen te hangen met een flinke stijging van de online criminaliteit in de afgelopen jaren.

Gevoel van onzekerheid

Volgens directeur Ingrid Rep van KBO-PCOB is de vrees om te worden opgelicht of op een verkeerde link te klikken echt iets van de laatste jaren. De verhalen in de media geven ouderen een gevoel van onzekerheid. Maar het legt ook de huivering bloot die veel ouderen hebben voor computers en internet. Sommigen durven daardoor niet meer te internetbankieren, aldus Rep in het AD. “Daar moeten we iets mee, bijvoorbeeld met cursussen. Maar ook moet internetcriminaliteit veel harder worden aangepakt.”

Ouderen laten zich niet beperken

De angsten gaan bij de meeste ouderen overigens niet zover dat ze zich laten beperken in hun doen en laten. Al hebben twee op de drie mensen wel zorgen en spanningen over hun angsten, schrijft het AD. Meestal luchten ze dan hun hart bij partner, vrienden of kinderen. Dat blijkt te helpen: professionele hulp wordt nauwelijks ingeschakeld.