Blue Zone in Stichtse Vecht?

“Onze droom vormt de leidraad: een Blue Zone in Stichtse Vecht”, aldus de nieuwsbrief van Seniorenraad Stichtse Vecht. “Een Blue Zone is een leefomgeving waar mensen zelfstandig en zelfredzaam, gelukkig en gezond heel oud kunnen worden. Om dat te verwezenlijken hanteren we het model van Positieve Gezondheid. Daarin spelen zes pijlers of dimensies een hoofdrol: Kwaliteit van leven, Meedoen, Zingeving, Lichamelijke functies, Mentaal welbevinden, Dagelijks functioneren.”

Positieve Gezondheid

“Om van Stichtse Vecht een Blue Zone te maken, zullen we bij het ontwikkelen van visies, plannen en uitvoering altijd rekening moeten houden met de ideeën van Positieve Gezondheid”, aldus de Seniorenraad in de nieuwsbrief. “Het is een goede zaak dat de gemeente Positieve Gezondheid heeft meegenomen in de definitieve versie van de Omgevingsvisie.”

Heft in eigen hand

Ook inwoners zelf kunnen een handje helpen om van Stichtse Vecht een vitale gemeenschap te maken, aldus de Seniorenraad: Door het heft in eigen hand te nemen. Voor wie wil weten hoe hij of zij u op dit moment scoort op de zes pijlers van Positieve Gezondheid is in de nieuwsbrief een vragenlijst opgenomen.

Veel reacties

Om inzicht te krijgen in de woonwensen en – knelpunten deed de Seniorenraad in december een oproep aan de inwoners van Stichtse Vecht. “Wij hebben veel inhoudelijke reacties ontvangen. Waardevolle informatie die wij bundelen en analyseren. Daarover zijn we in gesprek met de gemeente Stichtse Vecht en de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022.”

Kwalitatieve woningbehoefte

De wethouder Ruimtelijke Ordening & Volkshuisvesting opperde de Seniorenraad om te helpen om bij de analyse van de woonbehoefte niet alleen de kwantitatieve behoefte maar ook de kwalitatieve behoefte van ouderen in beeld te brengen. “Want”, zo zegt de wethouder, “ zoals de Seniorenraad ook zelf aangeeft, niet iedere 55-plusser wil direct naar een appartement met zorg aan huis. Er is ook behoefte aan bijvoorbeeld grondgebonden, collectieve woonconcepten.”

Woonzorgakkoord

Met Rotary Maarssen, Nyenrode en de gemeente wilde  de Seniorenraad een symposium organiseren voor de  gemeenteraadsverkiezingen. Dat moest echter worden uitgesteld, ook om hierbij naast de Omgevingsvisie en Woonzorgvisie ook het in de maak zijnde Woonzorgakkoord te kunnen betrekken.