Kabinet mikt op geclusterde woonvormen

Ouderen moeten de komende jaren meer woningen ter beschikking krijgen. Door vergrijzing mikt het kabinet op een flinke toename aan ’geclusterde woonvormen’ en ’nieuwe woonzorgvormen’.

Dat blijkt volgens de Telegraaf uit de eerste uitwerking van de woonplannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). “Het aantal 75-plussers neemt de komende jaren toe van 1,4 miljoen in 2020, naar 2,6 miljoen in 2040 en stijgt dan verder naar 2,9 miljoen in 2050”, zegt de bewindsman.

Andere benadering

Deze groeiende groep ouderen vergt een andere benadering dan in het verleden. Zo zijn geclusterde woonvormen en nieuwe woonzorgvormen nodig waar zorg en ondersteuning kan worden opgeschaald als de kwetsbaarheid toeneemt.”

In het coalitieakkoord is opgenomen de zorg voor ouderen anders te organiseren: meer de zorg te verlenen waar ouderen wonen, dan hen te laten wonen waar de zorg verleend wordt.

Doorstromen

Ook doorstroming van ouderen naar andere woningen is volgens de minister belangrijk, schrijft de Telegraaf. “Veel (toekomstige) ouderen bezitten een koopwoning en zouden op termijn een overstap kunnen maken naar een meer passende woning, mits die voldoet aan hun wensen. Wanneer zij verhuizen bevordert dit de doorstroming.”