Senioren Journaal van donderdag 20 augustus
Risico op dementie neemt flink af
Het risico op dementie is te verkleinen door betere gezondheidszorg en leefstijlfactoren, blijkt volgens de Volkskrant uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam. De 70-jarige van nu heeft 13 procent minder kans om binnen vijf jaar dementie te krijgen dan de man of vrouw die 70 werd in 2010. Ook in de twintig jaar daarvoor daalde het risico op dementie telkens met 13 procent per tien jaar. Vooralsnog zal het aantal patiënten met dementie niet dalen. Door de vergrijzing blijft het absolute aantal groeien.
Extra geld voor ouderenadvies
Door de corona-maatregelen hebben ouderen en hun mantelzorgers in Amstelveen meer behoefte aan advies over welzijn, wonen, zorg of andere voorzieningen. De afgelopen maanden zagen de ouderenadviseurs het aantal gesprekken oplopen van 400 tot ruim 600 per maand. Deze trend lijkt zich de tweede helft van het jaar voort te zetten. Het college van B&W heeft volgens RTVA daarom besloten om voor dit jaar €34.000 extra uit te trekken voor ouderenadvies door Participe Amstelland.
Afstand houden van opa en oma
De zieken zijn jonger, wordt geconstateerd in een corona-reportage in de Volkskrant. Het zou zomaar kunnen dat ouderen zichzelf nu beter beschermen door afstand te houden, zegt emeritus hoogleraar Frits Rosendaal. Illustratief: het aantal besmettingen bij vijftigers neemt nog wel toe toe (‘dat zijn de ouders die hun besmette kinderen niet kunnen vermijden’), terwijl het zich bij 70- en 80-plussers stabiliseert (‘de grootouders die wegblijven’). Dat zou ook aan de jeugd zelf te danken kunnen zijn, denkt intensivist Evert de Jonge. ‘Er is veel kritiek op jongeren. Misschien zijn ze inderdaad onverstandig in de omgang met elkaar, maar zorgen ze wel dat ze afstand houden van hun opa en oma.’
Steun voor super en buurthuis
De stichting Leefbaar Woldendorp krijgt van de gemeente Delfzijl 75.000 euro om het pand van de Troefmarkt en de Steunstee te kopen. De huidige eigenaren van de supermarkt willen ermee stoppen, schrijft Dagblad van het Noorden, omdat de kosten te hoog worden. De stichting wil de supermarkt voortzetten met een combinatie van vrijwilligers en vaste krachten waarbij de winkel langer geopend is. Buurthuis de Steunstee moet meer ruimte krijgen voor onder meer zorg aan ouderen.
Later pensioen, minder vrijwilligers
Tafeltje Dekje in Kapelle heeft dringend nieuwe vrijwilligers nodig die maaltijden aan huis willen bezorgen bij ouderen. “Mensen gaan steeds later met pensioen, en houden daardoor minder productieve jaren over”, zegt een van de koks die de maaltijden verzorgt vanuit de keuken van de Cederhof in Kapelle tegen Omroep Zeeland. “Daardoor wordt de vijver van vrijwilligers waaruit wij vissen steeds kleiner. Dus we hebben echt nieuwe mensen nodig.”
‘Ook ventilatiecheck verpleeghuizen’
‘Niet alleen binnen scholen maar ook binnen verpleeghuizen worden vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de ventilatiesystemen als het gaat om verspreiding van aerosolen via zo’n systeem.’ KBO-PCOB dringt er daarom op aan dat ventilatiesystemen bij verpleeghuizen voor 1 oktober gecheckt worden door uitbreiding van de taken van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen.
Wilt u uit uw eengezinswoning?
Minister Ollongren ziet in het bouwen van appartementen voor ouderen een oplossing voor de woningnood. Veel ouderen zitten nu nog in eengezinswoningen en houden daarmee de jongere generatie tegen. De Telegraaf roept 70-plussers op te reageren. “Bent u net verhuisd naar een appartement? Of blijft u waar u bent, en peinst u er niet over om kleiner te gaan wonen? Graag komt De Telegraaf met u in contact.”
Beste Buur van het Jaar
Huurders van Het Gooi en Omstreken kunnen voor het tweede jaar op rij hun favoriete buurman of -vrouw nomineren voor de Beste Buur van het Jaar Award. “Heeft u een buur die veel voor u of anderen doet? Nomineer hem of haar en maak daarbij kans op een dinerbon t.w.v. 100 euro voor uzelf én uw genomineerde buur.”
Balletleraar brengt ouderen weer in beweging
Balletleraar Andrew Greenwood leeft in een wereld van uitersten, aldus Omroep Brabant. Aan de ene kant is hij de enige Engelse leraar bij het Staatsballet van Moskou. Maar hij werkt ook gewoon in Tilburg en wat er komt binnenwandelen in buurthuis Het Kruispunt is van een heel andere orde. Voor Greenwood is het in beweging krijgen van ouderen net zo belangrijk als het werken met de grootste ballettalenten.
Met stille trom met pensioen
Bijna 2000 ambtenaren gingen tijdens coronatijd met stille trom met pensioen, blijkt uit cijfers van pensioenfonds ABP. Geen receptie, geen omhelzingen, geen laatste afscheid van de collega’s, maar naar ze zwaaien en toasten naar het beeldscherm. Hoeveel ‘coronapensionado’s’ volgen er nog? Volgens het ABP is 1000 per maand is een goede inschatting om aan te houden, aldus Binnenlands Bestuur.
Telefoon te oud
“Met interesse uw artikel over de corona-app gelezen”, reageert een lezer van Trouw, “en meteen de app op mijn (Apple-)telefoon gedownload. Wie schetst mijn verbazing dat ik daarna de melding krijg: Deze app werkt helaas niet op uw telefoon, u moet minimaal IOS 13.5 of hoger hebben. Ik had bijzonder graag deze app willen gebruiken, maar op deze wijze sluiten de softwareontwikkelaars en de overheid heel veel mensen uit, mogelijk ook ouderen die niet zonodig de allernieuwste telefoon hoeven te hebben. En om deze groep ging het toch voornamelijk?”
Amsterdam te druk voor oudere fietser
De oudere fietser voelt zich minder op zijn gemak in Amsterdam. Dat blijkt uit een onderzoek waarover de Telegraaf schrijft. Een derde van de vijftigplussers laat de binnenstad links liggen. Dat heeft vooral te maken met de drukte in de stad. ‘De drukte in de binnenstad vinden oudere fietsers niet prettig’, werd geconstateerd bij onderzoek naar ‘relaxte’ routes vanuit de verschillende windrichtingen naar het centrum.