Verzorgingshuis De Berkenhof razend populair

Bijna twee op de drie Nederlanders verlangen terug naar het verzorgingshuis. Gelukkig zijn er nog wel van zulke pareltjes, aldus het AD: De Berkenhof in ‘s-Gravenzande is een razend populair complex waar 750 wachtenden dringen om een plekje.

‘Niemand hoeft zich hier alleen te voelen’, ‘iedereen wordt gerespecteerd’, ‘hier word je gelijk in de groep opgenomen’. De lovende woorden vliegen je volgens het AD om de oren als je de brieven leest van bewoners van de Berkenhof in ‘s-Gravenzande.

“De onderlinge banden zijn hier heel goed. In een straat heb je dat niet zoals hier”, zegt een 93-jarige. “Je hebt zo een praatje, al sta je even bij de brievenbus”, beaamt een 86-jarige. “En als ik een rondje wil lopen, kan dat gewoon binnen door het gebouw”, vult een 90-jarige aan.

Eensgezindheid

De eensgezindheid onder deze ouderen is groot. Zij zijn naar de Berkenhof gekomen en willen er niet meer weg. En dat geldt voor meer senioren. Voor de Berkenhof − en een nog nieuw te bouwen zusje − staan 750 belangstellenden op de wachtlijst. Volgens beheerders Cora en Johan van der Heide heeft de Berkenhof drie cruciale ingrediënten: hier is 24/7 iemand aanwezig voor als er calamiteiten zijn, worden veel sociale activiteiten georganiseerd én zijn de woningen betaalbaar.

Elkaar helpen

Zeker de jongere bewoners – vanaf de pensioengerechtigde leeftijd zijn ouderen welkom – gaan veel op pad. Maar de oudste zijn dik boven de negentig en kunnen niet altijd zo makkelijk uit de voeten. Het voordeel van dit wooncomplex is dat mensen elkaar graag helpen.

Niet te veel zorg

De ouderen wonen zelfstandig en kunnen blijven zolang ze niet te veel zorg nodig hebben. Elke maand betalen ze tussen de 1000 en 1200 euro huur. Deze prijzen komen niet in de buurt van wat ouderen in andere private ouderencomplexen betalen. Daar lopen de bedragen soms op tot duizenden euro’s per maand.

Formule voor het hele land

Het is volgens het AD een formule waar deze ouderen bij zweren en eentje die ze mensen in het hele land gunnen. Daarom maakt het bestuur van de nieuwbouw een blauwdruk. Arnold Boekestein, voorzitter van het bestuur van het appartementencomplex: “Je kunt wel op de overheid blijven wachten, maar die gaat echt niet meer alles regelen voor iedereen. Wij willen laten zien dat het mogelijk is om zo’n fijne, betaalbare plek voor ouderen neer te zetten.”