Medicijntekort treft miljoenen mensen

Meer dan 4,5 miljoen mensen zijn vorig jaar geconfronteerd met een medicatietekort. Vele honderden middelen waren (tijdelijk) niet beschikbaar, waaronder medicijnen die voor patiënten van levensbelang kunnen zijn, meldt het AD.

De hoge piek van bijna 2300 tekorten in 2023 is vorig jaar niet bereikt. Toch zijn de cijfers van 2024 geen goed nieuws, zegt Aris Prins, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP. “1563 geneesmiddelen die er niet waren, dat is nog steeds een tweede plek.”

Kritieke lijst

De impact op patiënten is volgens het AD groot: meer dan 4,5 miljoen mensen kregen te horen dat hun middel er niet was. Veel geneesmiddelen staan op de zogenoemde kritieke lijst van het ministerie van VWS. Het zijn medicijnen die ‘van groot belang zijn voor de Nederlandse gezondheidszorg’. In 193 gevallen ging het om een medicijn dat van levensbelang is en snel (soms binnen enkele uren) beschikbaar moet zijn. Bijvoorbeeld salbutamol, een puffer tegen benauwdheid, die er al een heel jaar niet is.

Meer overlijdens

Nog eens 669 ‘essentiële geneesmiddelen’ waren er vorig jaar niet altijd, aldus het AD. Als patiënten die medicijnen niet krijgen, leidt dat binnen drie dagen tot drie maanden tot meer overlijdens of ‘een sterk verhoogde ziektelast’. De pijnstillers diclofenac en ibuprofen behoren tot die groep, maar ook maagzuurremmer omeprazol. In een derde categorie, de noodzakelijke geneesmiddelen, waren 310 tekorten. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld medicijnen tegen misselijkheid en braken.