Alarm om groei dementie
Nederland telt 300.000 mensen met dementie en 800.000 mantelzorgers die voor hen klaarstaan. Door de vergrijzing in ons land zal dat aantal in rap tempo toenemen en tellen we in 2040 al een half miljoen landgenoten met een vorm van dementie voor wie dan 1,3 miljoen hulpverleners nodig zullen zijn. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit de Dementiemonitor van Alzheimer Nederland en Nivel, die vandaag wordt gepubliceerd.
Dit wordt een groot probleem
De druk op mantelzorgers neemt toe, aangezien het zorgpersoneel juist afneemt in aantal. Een uitdaging voor de hele samenleving want 71% van de mantelzorgers van mensen met dementie ervaart nu reeds problemen bij het combineren van zorg en dagelijkse activiteiten. “Dit wordt een groot probleem, omdat door verschraling van de reguliere zorg veel van deze mantelzorgers dit moeten combineren met een baan. Dat is lastig omdat zorg voor iemand met dementie uiteindelijk 24/7 noodzakelijk is”, zegt Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland., in de Telegraaf.
Werkgevers cruciale rol
“Werkende mantelzorgers gaan gemiddeld 12 uur minder werken blijkt uit de monitor. Het is dan ook zaak om dementie van een partner, familielid of kennis vroegtijdig te herkennen en dit al kenbaar te maken bij de werkgever, zodat een oplossing gevonden kan worden.” Alzheimer Nederland voorziet “een zwart toekomstscenario voor mensen met dementie en hun naasten als de samenleving niet leert omgaan met dementie. Werkgevers spelen daar een cruciale rol in voor werkende mantelzorgers. Laten we hopen op begrip en oplossingsgericht denken vanuit die kant, want dat zal met de verdergaande vergrijzing echt noodzakelijk zijn om met elkaar de maatschappij draaiende te houden.”