Vieren hoeveel jaren je nog voor de boeg hebt

Marcel Leci vindt verjaardagen totaal oninteressant, schrijft hij in zijn column in Het Parool.  “Waarom zou je vieren dat je weer eens een keertje helemaal om de zon heen bent gedraaid? Je hebt er niks voor gedaan, behalve zo’n vijf miljoen keer in- en uitademen. Ik vier liever iets waar ik hard voor heb gewerkt en tevreden over ben, of iets wat ik samen met anderen voor elkaar heb gekregen.”

En waarom zou je, zo vraagt de columnist zich in Het Parool af, na je kleuterleeftijd, trots en blij zijn dat je al zoveel jaar oud bent? “Het is wellicht interessanter om te vieren hoeveel jaren je nog voor de boeg hebt. In plaats van je veertigste verjaardag vier je dan dat je nog gemiddeld 43 jaar te leven hebt (voor mannen een paar jaartjes minder). We zingen op een verjaardag toch ‘lang zullen ze leven’ en niet ‘lang heb je geleefd’.”

Geluk tot 120 jaar

Levi beschrijft hoe in andere culturen op verjaardagen vooral wordt vooruitgekeken. Joodse vrienden wensen elkaar geluk ‘tot 120 jaar’. Bij Chinese verjaardagsvieringen bijvoorbeeld worden lange noedels (longevity noodles) geserveerd, die moeten worden gegeten zonder te breken, wat een lang en voorspoedig leven voor de jarige belooft.