Hoe halen meer mensen gezond de 80

100 jaar, 110, 120? Hoe oud kunnen we worden? Amerikaanse wetenschappers menen dat de grens is bereikt. Ze concluderen dat de mensen niet veel ouder meer worden. Sterker, in Amerika daalde de levensverwachting zelfs iets, mede door hogere sterfte tijdens de coronapandemie en het hoge aantal verslaafden aan pijnstillers. De gemiddelde levensverwachting zou maximaal 87 jaar zal zijn: 84 voor mannen, 90 voor vrouwen.

David van Bodegom, hoogleraar vitaliteit bij Leyden Academy, betwist in het AD de conclusie van het Amerikaanse onderzoek. Dat de levensverwachting minder hard stijgt, is een feit: “Dat ging met drie maanden per jaar, maar nu zijn dat er nog twee.” Dat we de maximale levensduur naderen is niet juist, zegt hij. Het kan net zo goed komen doordat we ongezonder leven. “De helft van de Nederlanders is te dik. Steeds meer mensen hebben ouderdomssuiker. Dat zijn leefstijlziekten, waardoor we sneller verouderen.”

Kom salade

Als je deze hoogleraar vraagt of we nog ouder kunnen worden, zegt hij: “We zoeken naar iets wat radicaal het verouderingsproces kan remmen. Die therapie kennen we allang: een kom salade en een paar hardloopschoenen.”  We bewegen veel te weinig, werken te hard, stressen te veel, slapen slecht, roken en drinken, eten ongezond en te veel. “Dat is het nieuwe normaal. Het kan heel goed dat de levensverwachting in de toekomst zelfs omlaag gaat.”

Rijk leven

Voor hoogleraar Van Bodegom is volgens het AD essentieel vraag: Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen gezond de 80 halen?’ Want hoe erg is het als we niet meer ouder worden? “Helemaal niet erg”, antwoordt de Leidse hoogleraar  resoluut. “Veel mensen hebben nu al moeite om het lange leven op een plezierige manier in te vullen. Als iedereen zo lang gezond en vitaal blijft om ook nog van de kleinkinderen te kunnen genieten, heb je toch een heel rijk leven gehad?”