Senioren Journaal van vrijdag 11 oktober

Seniorencoach laat niemand in de steek

De weg kwijt in het digitale gemeentelandschap? Problemen met het snoeien van de tuin? Of is de financiële administratie een warboel? In Rotterdam wijst de seniorencoach van WMO Radar de weg. “Ik laat niemand in de steek. En als ik moet doorverwijzen, ga ik zelf mee.”

Online oplichting groot verdriet

‘Bijna elke dag is er wel een poging in Gemert-Bakel’, zegt de burgemeester op een voorlichtingsmiddag online veiligheid over oplichtingspraktijken. ‘Het lukt niet altijd, maar als dat wel gebeurt, is het verdriet groot.’

AOW, in eerste jaar vaak wel wat hulp nodig

Bij de overgang naar de AOW moet je er goed op letten wat er financieel verandert,  aldus een Amsterdams buurtteam. Toeslagen, pensioenen, soms onvolledige AOW, DigiD: ‘Bijna iedereen heeft in het eerste jaar wel wat hulp nodig.’

Iedereen in beweging

‘Kennis over bewegen is cruciaal voor het welzijn van mensen.’ In Groningen doen ze nu 40 jaar aan bewegingswetenschappen, vooral gericht op revalidatie, gezond ouder worden en sport. Vandaag is er een publieksfestival: Iedereen in beweging.

Verouderingsonderzoek enorme hype

Langer leven, langer gezónd leven. Dat wil iedereen. Een Nobelprijswinnaar schreef een boek over wat we kunnen doen om de dood uit te stellen – en wat niet. ‘Verouderingsonderzoek is een enorme hype.’

Met en zonder zorg door elkaar

‘Dit is echt de toekomst’, zeggen woningcorporatie en zorginstelling in Oudewater over het nieuwe wooncomplex Schuylenburcht. Van de 69 appartementen zijn er 25 zorgwoning. ‘De verschillende groepen worden gemixt.’

Trainen om weer voor jezelf te zorgen

Kwetsbare ouderen krijgen steeds vaker eerst een training voordat ze thuiszorg ontvangen. Daarbij moeten ze zoveel mogelijk leren weer voor zichzelf te zorgen. Beter voor ouderen zelf, zeggen experts, maar ook voor de oplopende personeelstekorten.

Nationaal Masterplan Lopen

In Nijmegen is donderdag het Nationaal Masterplan Lopen (NML) gelanceerd. ‘ANBO-PCOB ondersteunt het NML en zet zich met name in om lopen voor ouderen te stimuleren en meer te (laten) faciliteren.’

Akkoord vroegpensioen politie

Er is een akkoord over vroegpensioen bij de politie voor medewerkers die geboren zijn in 1961 en die zware jaren achter de rug hebben. Zij kunnen maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Wie doorwerkt krijgt een gratificatie.

Voormalig zorgcentrum herontwikkelen

Elf jaar na de sluiting is een voormalig zorgcentrum in Moordrecht weer in beeld voor ouderenhuisvesting: er wordt gedacht aan herontwikkeling tot woningen voor ouderen samen met zorg- en welzijnsvoorzieningen.

Reisjes te duur voor alleengaanden?

De prijzen voor eenpersoonskamers in hotels zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Een seniorenvereniging uit Brabant, die regelmatig reizen organiseert, merkt dat alleenreizenden steeds vaker afhaken omdat het te duur wordt.

Bij uitzondering streep door BKR-registratie

Wie als wanbetaler genoteerd staat bij het BKR komt daar zelden of nooit versneld vanaf. Financieel klachteninstituut Kifid maakt een uitzondering voor een oudere om het mogelijk te maken in zijn aangepaste woning te blijven wonen.

Senioren Overloon stapt uit koepel

Senioren Overloon breekt met Senioren Brabant-Zeeland. De leden hebben niet het idee iets terug te zien van het in hun ogen hoge contributiebedrag. ‘Wat doen ze toch met al dat geld?’, was in ledenvergaderingen steeds de vraag.