Senioren Journaal van dinsdag 8 oktober

Ouderen aan de beleidstafel

Ouderen worden nog steeds nauwelijks betrokken bij beleid. Dat moet echt anders, zegt de Raad van Ouderen: De afvinkparticipatie voorbij! Ook wil de raad dat meer wordt gedaan met de kennis en ervaring van ouderen, als smeerolie van de samenleving.

We lopen meer sinds corona

Een blokje om lopen is een blijvende gewoonte geworden voor heel wat Nederlanders. We leggen sinds de pandemie dagelijks lopend een derde meer meters af. Senioren van 70 jaar en ouder lopen het meest.

Starre regels maken alles veel te complex

Door regeldruk wonen oudere Amsterdammers vaak niet in een veilige, passende woning. Verhuisregelingen zijn nodeloos ingewikkeld en het aanvragen van een traplift is vaak een crime, aldus een manifest.

En we leefden nog lang en gelukkig

Er zijn plekken op de wereld (Blauwe Zones genoemd) waar bovengemiddeld veel mensen in goede gezondheid 100 jaar of ouder worden. Wat is hun geheim en hoe creëren we hier ook zo’n gezond walhalla?

Meer dokters nodig buiten het ziekenhuis

Nederland kampt met een hardnekkig tekort aan artsen buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde. Terwijl zulke dokters juist steeds harder nodig zijn, nu beleid erop gericht is mensen zoveel mogelijk thuis te helpen.

Wat hebben inwoners met dementie nodig

‘Wat is jullie droom voor leven met dementie in Badhoevedorp?’ Dat was de vraag op een middag over dagactiviteiten: Wat kan er beter in ons dorp? En waar maken we ons zorgen over?

Ruimte voor de pré-mantelzorgwoning

‘Inwoners die binnen 10 jaar verwachten mantelzorg nodig te hebben, krijgen de mogelijkheid zich daar nu al op voor te bereiden.’ Een pré-mantelzorgwoning is hetzelfde als een mantelzorgwoning, meldt gemeente Noordoost-Friesland.

In de gaten houden via het waterverbruik

Hoe kan je op afstand volgen of het goed gaat met een zelfstandig wonende ouder? Dat kan door het waterverbruik in de gaten te houden. Als iemand geen water heeft gebruikt dan ziet de mantelzorger dat in een berichtje.

Oud, kaal en grijs op postzegelbeurs

Ze zijn naar eigen zeggen oud, kaal en grijs. Maar bovenal: ze zijn enorm gepassioneerd. De leden van de postzegelvereniging Deventer houden van hun hobby, met de postzegelbeurs als een hoogtepunt.

Spanje strengere regels voor rijbewijs

In Spanje worden de regels voor het vernieuwen van het rijbewijs strenger voor 65-plussers. Senioren moeten een verplichte psychotechnische keuring ondergaan, bij 70-plussers wordt de verlengingstermijn teruggebracht naar twee jaar.

Wat doet een Wmo-convenant

‘Een Wmo-convenant legt vast wie helpt om woningaanpassingen te realiseren.’ De gemeente Westland sloot zo’n convenant met vier woningcorporaties. ‘Dit is een belangrijke stap naar betere woonomstandigheden voor kwetsbare huurders.’

Subsidie voor ontmoetingsruimte

De Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting maakt het vanaf 14 oktober weer mogelijk subsidie aan te vragen voor de realisatie van een ontmoetingsruimte in een geclusterd wooncomplex.

Minder snel, maar wel slimmer dan vroeger

Een handbalscheidsrechter die 77 jaar is en nog twee of drie wedstrijden per week fluit. ‘Ik loop een stuk minder, maar wel slimmer dan vroeger. Kortere lijnen. Door mijn ervaring weet ik de beste posities.’

Ondersteunen in ruil voor lagere huur

In het Actieplan Wonen, Zorg en Welzijn van de gemeente Katwijk is een D66-plan ‘Oud en Jong, samen in Katwijk’ verwerkt. Er komt een pilot waarin jongeren ouderen ondersteunen in ruil voor een lagere huurprijs.