Miss-kandidate (80) wil de wereld verbluffen

De 80-jarige Zuid-Koreaanse Choi Soon-hwa strijdt vandaag voor een kans omhaar land te vertegenwoordigen bij de Miss Universe-verkiezing in Mexico. “Ik wil de wereld verbluffen”, zegt ze volgens het AD tegen CNN.”Hoe kan een 80-jarige zo gezond zijn? Hoe heeft ze dat lichaam behouden? Wat is haar dieet? Als je ouder wordt, kom je aan… Ik wilde bewijzen dat we gezond kunnen leven, ook als we oud worden.”

Tot en met vorig jaar was deelname voor de verkiezing voorbehouden aan vrouwen tussen de 18 en 28 jaar, aldus het AD. Dit jaar geldt die leeftijdslimiet voor het eerst niet. Choi: “Nu de leeftijdsgrens is opgeheven, zei ik: ‘Ik moet een poging wagen.’ Of ik doorga of niet. Ik was vastbesloten het te proberen en deze kans te grijpen.”

Positieve denker

De organisatie van Miss Universe Korea kondigde de wedstrijd van dit jaar aan met de claim dat ‘leeftijd niet uitmaakt als het om dromen gaat’. Ook is het badkledingonderdeel, waarbij deelnemers zich in bikini of badpak presenteren, geschrapt. Choi in het AD: “Van buiten er mooi uitzien is belangrijk, maar ik denk dat je ook in je hoofd op je gemak moet zijn, en moet weten hoe je anderen respecteert. En je moet een positieve denker zijn.” Choi begon op haar 72ste met modellenwerk. Op haar 74ste stond ze op de Seoul Fashion week, en sindsdien is ze onder meer verschenen in de Zuid-Koreaanse edities van bladen als Harper’s Bazaar en Elle.