Pensioenfonds moet zakelijk en saai zijn

Pensioenfondsen moeten hun beleggingsbeleid niet laten bepalen door de deelnemers. Dat zei VVD-Kamerlid Thierry Aartsen volgens het FD tijdens een congres voor pensioenfondsen van Pensioen Pro in Rotterdam.

‘We hebben met elkaar afgesproken dat mensen verplicht worden om een bijdrage te leveren aan een pensioenfonds, zodat dat fonds maar één doel heeft: een koopkrachtig pensioen opbouwen’, zei het Kamerlid volgens het FD. ‘En dan is een opvatting over wat een pensioenfonds wel en niet zou moeten doen van deelnemers van ondergeschikt belang.’

Voor de lange termijn

Iedereen die in dienst is bij een bedrijf dat onder de werkingssfeer van een bedrijfstakpensioenfonds valt, is aangesloten bij dat pensioenfonds en draagt iedere maand 25% van zijn of haar inkomen af om pensioen op te bouwen. ‘Zelfs als liberaal vind ik dat een verstandige en slimme maatregel’, zei het Kamerlid volgens het FD. Maar die verplichtstelling brengt wel mee dat pensioenfonds terughoudend, zakelijk, saai en voor de lange termijn moeten zijn, aldus Aartsen.