Senioren Journaal van donderdag 26 september

Sterkte als je op ov bent aangewezen

Overal in Nederland is het openbaar vervoer verschraald. Liefst 576.000 mensen boven de 65 jaar met een laag inkomen slagen er ’s avonds niet in met het ov binnen drie kwartier bij een ziekenhuis te komen.

Bouwplannen meer richten op ouderen

In Brabant zijn er voor de woningbouw plannen genoeg, aldus de provincie, nu komt het er nu aan om plannen meer betaalbaar te maken, meer te richten op het huisvesten van ouderen of op de bouw van nieuwe, collectieve woonvormen.

Boomers viraal met jongerentaal op TikTok

‘Je kan het bijna niet fout doen, dat is het mooie ervan’, zegt een TikTok-expert. ‘Hoe knulliger het gedaan wordt en hoe ouder je bent, hoe beter het werkt. En hoe minder je die woorden van de jeugd snapt hoe grappiger.’

Ook starters welkom in Knarrenhof

Goirle krijgt een Knarrenhof, al zijn de 16 woningen niet exclusief voor senioren. Ook starters kunnen er gaan wonen. Uitgegaan wordt van een wisselwerking: senioren en starters helpen elkaar.

Oudere kan fatbiketerreur stoppen

Een einde maken aan de ‘fatbiketerreur’ van de jeugd? Dat kan vrij eenvoudig, zegt een verkeerspsycholoog. ‘Laten we als ouderen massaal op de fatbike stappen. De lol voor de jeugd is er dan snel af.’

Serieuze kans voor wie wil doorwerken

De discussie over een vervroegd pensioen moet worden verbreed: ‘Werknemers die langer willen doorwerken moeten een serieuze kans krijgen, als ze hebben bewezen hun werk naar volle tevredenheid te hebben verricht.’

Wonen & Zorg Kennis Karavaan

Binnenkort vindt de Wonen & Zorg Kennis Karavaan plaats op Landgoed Twistvliet in Vrouwenpolder. ‘Dit event gaat over het voorbereiden van Zeeland op de toekomst van ouderenzorg en wonen.’

Vragen rond oversterfte nog niet opgelost

Tijdens de coronapandemie overleden meer mensen dan gebruikelijk, maar waaraan precies? En wat is de rol van de vaccinatie daarin? Die geladen vragen blijken een wespennest voor onderzoekers.

Beter voorbereiden op vergrijzende EU

Nederland vergrijst relatief weinig en heeft veel grotere pensioenspaarpotten dan bijna alle andere EU-landen. Maar Nederland moet zich beter voorbereiden op de impact van de vergrijzing van de EU als geheel.

Ontmoeting aan de verhalentafel

In het wijkgebouw in Tuinzigt Breda is vandaag  de eerste van vier bijeenkomsten van de senioren verhalentafel. Met spel, afbeeldingen, tv fragmenten, foto’s, wordt teruggekeken op de positieve gebeurtenissen in het leven.

Ouderen best bekend met natuur

Veelvoorkomende planten- en vogelsoorten in Nederland zijn bij jongeren (35 jaar en jonger) een stuk minder bekend dan bij ouderen (55-plussers), blijkt uit een peiling van Natuurmonumenten.

Met Virtual Reality dementie ervaren

Het is vaak moeilijk te begrijpen wat er verandert in het brein van mensen met dementie. Om dit te voelen en te ervaren, namen familieleden bij Amsta deel aan een Virtual Reality-ervaring.