Katwijk zet doorstroomteam in

De gemeente Katwijk gaat ouderen stimuleren om door te stromen naar een geschiktere woning. Daarvoor wordt volgend jaar een zogeheten ‘doorstroomteam’ aan het werk gezet, meldt het Leidsch Dagblad. Het idee is dat dit team actief Katwijkse ouderen in huur- en koophuizen gaat benaderen om de drempel voor een eventuele verhuizing naar een geschikter huis minder groot te maken.

Grote stap

De aanstelling van een doorstroommakelaar is volgens het Leidsch Dagblad een van de eerste concrete stappen uit het zogeheten Actieplan Wonen Zorg en Welzijn. Verhuizing is voor veel ouderen een grote stap. “Ze wonen vaak al jaren in hetzelfde huis, drinken koffie met dezelfde buren en hebben een zolder vol met spullen. Ze zien er tegenop om dat op te ruimen en hun vertrouwde buurtje te verlaten. We moeten ze helpen om toch een beslissing te nemen en hulp bieden”:, zegt wethouder Mostert. Voor het doorstroomteam trekt Katwijk in 2025 en 2026 50 mille uit.

Veel kansen

De PvdA zet vraagtekens bij de komst van dit team en wijst erop dat deze methode zonder veel succes eerder door woningcorporatie Dunavie is ingezet. Veel ouderen willen niet verhuizen omdat een nieuw huis vaak duurder is. Wethouder Mostert meldt volgens het Leidsch Dagblad dat als blijkt dat een hogere huur inderdaad veel Katwijkers weerhoudt om te verhuizen dat er dan scherpere afspraken komen met Dunavie. Het doorstroomteam gaat ook aan de slag met ouderen in vrije sectorhuurhuizen en in koopwoningen. Daar ziet de wethouder ‘echt nog veel kansen’.