Senioren Journaal van woensdag 18 september 2024

Bij appartementen voorrang vanaf 55 jaar

Bouw je sociale huurappartementen waar ouderen zelfstandig kunnen wonen, blijkt dat ouderen helemaal niet willen verhuizen. Katwijk zet de leeftijdsgrens nu op 55 jaar, in de hoop dat ouderen zo eerder een keuze kunnen maken.

Afval scheiden erg belastend voor ouderen

Stop met het gescheiden inzamelen van afval door bewoners van appartementen en laat deze taak over aan de afvalverwerking. Pleidooi vanuit een complex waar veel ouderen wonen.

Doorstroomcoach ook voor koophuizen

‘We willen met doorstroomcoaches komen, ook voor mensen die in een koophuis wonen.’ En Zwolle houdt bij plannen voor appartementen rekening met wensen van senioren, zoals een groot balkon en een extra kamer.

Ambitieuze bouwplannen, koopkracht matig

De bouwambitie van het kabinet Schoof is groot, reageert Senioren Netwerk Nederland op de Miljoenennota. ‘De fiscale maatregelen pakken voor ouderen tamelijk teleurstellend uit.”

Oproep tot behoud maatschappelijke diensttijd

Ouderenorganisaties roepen het kabinet op om de maatschappelijke diensttijd (MDT) te behouden: Het MDT-programma kan problemen in de ouderensector als eenzaamheid en een tekort aan (jong) personeel verlichten.

Zonder visie stevent Nederland af op grijze ramp

De Seniorencoalitie zegt in een reactie op Prinsjesdag dat zonder samenhangend beleid op de gebieden zorg, wonen en inkomen over tien tot twintig jaar de problemen totaal uit de hand lopen.

Ouderen als oplossing

Nederland is een steeds ‘ouder wordende samenleving’. ‘In de media wordt dit vooral geframed als een ‘probleem’. In Kerkrade is op 28 november een inspiratiebijeenkomst gericht op ‘ouderen als oplossing’.

Met zelfrijdende rolstoel naar de gate

‘Ouderen zijn steeds avontuurlijker aan het worden.’ Schiphol verwacht dat steeds meer reizigers hulp nodig hebben om bij de gate te komen en is begonnen met de proef met tien zelfrijdende rolstoelen.

Sportraad werkt aan advies over ouderen

NLsportraad werkt aan een door het ministerie van VWS gevraagde advies over ouderen. De raad (met als nieuwe voorzitter Tom van ’t Hek) verwacht het advies eind 2024 te kunnen publiceren.

Ouderen vaak hogere woonquote

Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vallen huishoudens terug in inkomen en komt de woonquote (totale woonlasten als percentage van het besteedbaar inkomen) hoger uit, aldus het CBS.

Jong en oud samen onder één dak

Drie studenten wonen het komende studiejaar tussen de senioren in de Amstelflat in Assen. In ruil voor een goedkoop huurappartement gaan ze met name de oudere bewoners van het wooncomplex helpen en vermaken.

Looneis FNV treft gepensioneerden

FNV komt met een eis van zeven procent loonsverhoging. Daardoor zullen de prijzen stijgen en dat treft ‘de 3,6 miljoen gepensioneerden die er niets bij krijgen en nog steeds inleveren’.