Senioren Journaal van dinsdag 17 september

Helemaal geen zorgen over de vergrijzing

Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp maakt zich helemaal geen zorgen over de vergrijzing. We hebben er jaar gemiddeld vijf gezonde jaren bij gekregen, de rafelrand van je leven, waar je hulp nodig hebt, is vijf jaar  blijft vijf jaar. Het grote aantal als gevolg van de babyboom kunnen we best aan.

Woongebouw senioren en zorgmedewerkers

In een circulair gebouw in aanbouw op het Amsterdamse IJburg worden verschillende woonvormen gecombineerd voor senioren met zorg aan huis. Met ook woonruimte voor zorgmedewerkers.

Skatepark als ontmoetingsplek

Een welzijnsbestuurder meet van alles, maar is ook zoekende. ‘Een voorbeeld is het skatepark. Dat blijkt nu een plek te zijn waar ook ouderen gaan bewegen en elkaar ontmoeten. Daar hoor je wat mensen nodig hebben.’

Ouderenfonds voorop in de strijd

Het Nationaal Ouderenfonds slaat met een gisteren gestarte campagne een nieuwe weg in. ‘We gaan voorop in de strijd tegen eenzaamheid. Samen zorgen we ervoor dat geen enkele oudere zich nog eenzaam hoeft te voelen.’

Corporaties en architecten aan de slag

Senioren zoeken naar nieuwe woonvormen waar zij met anderen kunnen wonen en aanspraak hebben. Zowel woningcorporaties als architecten zoeken naar doordachte ontwerpen.

Uitjezorg plezier en ontspanning

Het onderling verbinden van mensen met dementie én hun naasten, waardoor zij steun van elkaar ervaren en plezier en ontspanning beleven met minimale inzet van zorgprofessionals: dat is het doel van Uitjezorg IJmond.

Was het vroeger wel zoveel beter?

‘Heb je inzichten in je werkende leven opgedaan waar je nog steeds iets aan hebt? Wat wil je de jonkies op de werkvloer meegeven?’ FNV Magazine is op zoek naar FNV-leden die met hun (klein)kind hun verhaal willen doen.

Bijdrage uit Noaberfonds

In de gemeente Hof van Twente is in mei het Noaberfonds van start gegaan. Intussen zijn de eerste subsidies  toegekend,  voor onder meer bankjes met fietsstoelen bij een zorgcomplex en tekenworkshops voor 70-plussers.

Velen vinden dat ze zwaar beroep hebben

Zwaar werk is ook een kwestie van perceptie, zegt een hoogleraar economie over het vroegpensioen. ‘Als je het mensen zelf vraagt, dan zeggen heel veel mensen dat ze een zwaar beroep hebben.’

Regioplatform voor de zorg van morgen

In Noord-Holland kan het  Regioplatform versneld aan de slag met (digitale) zorg en (thuis)monitoring, doelgericht delen van patiëntinformatie (netwerkzorg) en verbeteren van de doorstroom tussen verschillende zorgaanbieders.