Geef basisinkomen van 1000 euro na 65e

“Ik denk dat het simpel is”, schrijft Annemarie van Gaal in haar Telegraaf-column over het vroegpensioen. “De AOW-leeftijd is nu 67 jaar. Als de overheid geen keuze kan maken tussen zware en minder zware beroepen, waarom doen wij dan niet iets voor álle werkende 65-plussers in ons land?”

Geef gewoon iedereen die werkt vanaf zijn 65e jaar tot aan zijn AOW een basisinkomen van 1000 euro per maand per persoon, stelt Van Gaal voor in de Telegraaf. “De 1000 euro is dan gebaseerd op een fulltime dienstverband. Als je fulltime werkt (36 uur of meer) dan krijg je 1000 euro en als je minder werkt, naar rato minder. Vanaf je 65e kun je dan zelf besluiten of je fulltime blijft werken of langzaamaan gaat afbouwen. Het basisinkomen is gegarandeerd, ook als je daarnaast blijft werken.”

Wat meer vrije tijd

Die 1000 euro geeft je wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld één of twee dagen minder te gaan werken of met je werkgever af te spreken dat je iedere dag twee uur eerder ophoudt, aldus de Telegraaf-columnist. “Fijn om wat meer vrije tijd te hebben om iets leuks met je kleinkinderen te doen of een hobby te zoeken.”

Waarom niet

Met de zekerheid van dit basisinkomen zou je ook kunnen solliciteren naar een andere, minder zware baan. “Waarom niet? Er zijn volop vacatures voor lichtere banen of banen die je beter liggen. Met de garantie van het basisinkomen kun je die overstap gemakkelijker maken.” Voor de overheid is deze pilot van basisloon te overzien: je rommelt niet aan de AOW, die blijft bestaan, je keert alleen twee jaar eerder aan alle werkenden van 65 jaar en ouder een basisinkomen uit en op hun 67e krijgen zij dan de AOW-uitkering.