Ouderenzorg houdt hand op de knip

Extra geld voor vastgoed en IT is hard nodig om de ouderenzorg klaar te maken voor de toekomst. Maar organisaties vrezen bezuinigingen en houden de hand op de knip, meldt NRC.

Ouderenorganisaties investeren te weinig in vastgoed, IT en duurzaamheid. Dat komt door de voortdurende onzekerheid over mogelijke bezuinigingen. Dat schrijft accountantsbureau BDO volgens NRC op basis van een analyse van jaarverslagen uit 2023 van ruim driehonderd zorgorganisaties. “De sector is helaas afwachtend”, constateerde Mike Tagage, partner bij BDO,  tijdens de presentatie.

Onhoudbare situatie

Veel ouderen willen en kunnen langer thuiswonen, schrijft BDO. De zorg moet zich dus meer gaan richten op het zelfredzamer maken van ouderen en hulp bieden aan het sociale netwerk, ook al door groeiende personeelstekorten bij ouderenorganisaties en een hoog ziekteverzuim. De uitgaven aan personeel bedragen nu 70 procent van de totale kosten die een bedrijf maakt. “Een onhoudbare situatie”, aldus Tagage.

Ouderen de dupe

Toch leidt dat niet tot de noodzakelijke investeringen voor de toekomst, constateert BDO. Er zijn nu beperkt nieuwe alternatieven beschikbaar, tussen zelfstandig wonen en het traditionele verpleeghuis in. Investeren in vernieuwende concepten om dat gat te dichten, blijft achter. “De kloof tussen wat ouderen in de toekomst nodig hebben en wat beschikbaar is, wordt almaar groter”, zei Tagage volgens NRC. Hoe langer gewacht wordt met investeren, hoe nijpender de situatie wordt. “Het is van cruciaal belang om op korte termijn te investeren. Ouderen dreigen de dupe te worden.”