Senioren Journaal van dinsdag 10 september

91-jarige huurder mag niet uit woning gezet

Een 91-jarige vrouw mag van de rechter niet uit haar woning in Amsterdam-West worden gezet. Woningcorporatie Lieven de Key wilde niet dat de vrouw na een revalidatie zou terugkeren, omdat ze te lang weg zou zijn geweest en te oud zou zijn voor een bovenwoning.

Kan Groningen een Blue Zone worden?

Een Blue Zone is een plek waar mensen gezond en lang leven. Kan Groningen zo’n plek worden?  De provincie Groningen organiseert er op 7 oktober een symposium over.

Actief ouder worden

‘Een mooi boek, een prachtige doelstelling en bovenal inspirerend hoe de schrijvers zelf het heft in handen nemen om gelukkig oud te worden.’ Een KBO-adviseur over het boek ‘Actief ouder worden’ van  Wim van Kreij en Tinie Kardol.

Kamer verhuren in ruil voor ondersteuning

In het Duitse Bonn woon (‘een echte studentenstad’) werkt een succesvol concept ‘waarbij senioren kamers onderverhuren, maar niet voor geld’. De studenten bieden ondersteuning aan de ouderen: voor elke vierkante meter één uur per maand.

Arie Boomsma opent Nestor Gym

Dit najaar opent Arie Boomsma zijn eerste sportschool voor 65-plussers, met zijn ouders (82 en 81) als uithangbord: Nestor Gym. Met fysiotherapeuten, klassieke muziek en jazz en gelegenheid koffie met elkaar te drinken.

Schets je ideale woning

Samen met een projectontwikkelaar je ideale woning schetsen, een opruimworkshop, een hypotheek op latere leeftijd. Dat zijn in de Noordoostpolder enkele van de onderwerpen in een bijeenkomst over fijn wonen als je ouder bent.

Zelfrijdende rolstoelen op Schiphol

Op Schiphol worden reizigers met verminderde mobiliteit vanaf deze week door zelfrijdende rolstoelen naar hun gate gebracht. ‘Met deze innovatie wil Schiphol de zelfstandigheid van deze reizigers vergroten en het reizen zo makkelijk mogelijk maken.’

Kabinet wil vroegpensioen beperken

Het kabinet wil het aantal mensen dat met vroegpensioen gaat beperken door daar een maximum aan te stellen en een inkomensgrens in te voeren. De FNV vindt die voorstellen onacceptabel en zegt door te gaan met stakingen en acties.

Zorgverzekeraars luisteren nu beter

Het gedrag van de zorgverzekeraars is in de loop der jaren veranderd, zegt de vertrekkende voorzitter van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars hebben meer aandacht voor het verhaal van de verzekerde.

Arts heel eenvoudige woorden

“Sommige mensen schamen zich ervoor. Ik ben 69 en durf nu eindelijk hulp te vragen.” Een patiënt met dyslexie vertelt -met resultaat- aan zorgverleners hoe het is en wat er gebeurt als je moeilijke brieven krijgt.

Vakbonden lopen verder leeg

Het aantal werknemers dat lid is van een vakbond is de laatste jaren verder teruggelopen. De leegloop onder ouderen is het grootst. Van de groep tussen de 55 en 65 jaar was vijf jaar geleden nog 31 procent lid, nu is dat 25 procent.

Krachtig Ouder Worden bijeenkomsten

ANBO-PCOB heeft de eerste bevindingen van ‘Krachtig Ouder Worden: praat vandaag over morgen’ gepresenteerd aan de staatssecretaris van langdurige en maatschappelijke zorg. In het hele land worden bijeenkomsten gehouden.