Senioren Journaal van maandag 9 september

Woonzorgstrategie tegen scheefwonen

Met een nieuwe woonzorgstrategie wil Sittard-Geleen ervoor zorgen dat scheefwonen in woningen die geschikt zijn voor zorg, zo veel mogelijk wordt voorkomen. In veel woningen die geschikt zijn wonen nu mensen zonder zorgvraag.

Staken voor vroegpensioen

Van zorg tot bouw, van openbaar vervoer tot industrie: vakbonden komen deze week weer volop in actie voor een nieuwe vroegpensioenregeling. Dát er een regeling komt, lijkt wel duidelijk. Maar hoe ruim wordt die regeling? Bijna de helft van de werkende Nederlanders is bereid te staken.

Op latere leeftijd vegan

Op 60-jarige leeftijd veganist worden. De Friese Nicole en Hans deden dat. Het echtpaar maakt zich zorgen om het veranderende klimaat en wil een voorbeeld zijn voor andere 60-plussers. Maar ze krijgen niet alleen maar positieve reacties.

Niet digitaal vaardige kijkers buitenspel

Niet digitaal vaardige mensen dreigen volgens ANBO-PCOB Europees voetbal te gaan missen met aankoop van uitzendrechten door VodafoneZiggo. De bond vraagt het Commissariaat voor de Media in te grijpen

Dementie is een martelgang

Geen leed zo hevig of we geven er een positieve twist aan. Maar waar moet het onderdrukte lijden heen als niets meer erg mag zijn, vraagt een schrijver zich af in een essay over zijn dementerende vader. “Een ramp. Maar het mag niet waar zijn.”

Geen plantenbakken en bankjes op de galerij

Meerdere bewoners van een seniorenflat in Den Haag hebben geen gehoor gegeven aan een verzoek van de verhuurder om de galerijen leeg te ruimen. Plantenbakken etc moeten weg in verband met de brandveiligheid, maar bewoners zien het probleem niet

Enorm prijsverschil voor 90-jarige automobilist

Oudere bestuurders kunnen honderden tot duizenden euro’s per jaar besparen door de premies van autoverzekeringen goed te vergelijken. Bij automobilisten die op leeftijd raken, worden de verschillen namelijk steeds groter.

Overwaarde op je huis, wat kun je ermee

Huiseigenaren profiteren vaker van overwaarde bij de verkoop van hun woning. Wat heb je precies aan overwaarde, wat kun je ermee doen. Twee experts geven uitleg.

Coronaprik graag dichterbij

Ouderen in Utrecht klagen dat ze voor een coronaprik naar Houten of Zeist moeten. Volgens de wethouder wordt  het probleem mede veroorzaakt door een tekort aan budget.

Burgerinitiatief Zorgsamenbuurt

KBO kring Deurne, ledenorganisatie ZorgboogExtra en de ledenraad van Rabobank Peelland Zuid werken met een burgerinitiatief  aan een groene woonzorgzone in het Deurnese centrum. Nu worden ideeën opgehaald bij alle belangstellenden.

Steviger staan dankzij Gouden Mannen

Ahmed Benlahbib is bijna tachtig jaar, maar dat zie je niet aan hem af. Mede dankzij de Gouden Mannen, een Amsterdams initiatief (ondersteuning kwetsbare oudere migrantenmannen) waar Utrecht zich bij aansloot, omdat het beproefd en effectief is.

Regionale biljartcompetitie

De vereniging Regio Ouderen Biljart Rijnstreek en Vallei bestaat 50 jaar. Momenteel zijn er 11 verenigingen lid. Er spelen 50 teams in vier verschillende klassen en er zijn meer dan 200 leden.