Senioren Journaal van woensdag 4 september

Oudere mannen aparte doelgroep?

‘Het is vooral belangrijk je te oriënteren op wat er wél mogelijk is.’ Hoe de mannen van een Leidse Probusclub (gemiddelde leeftijd 80) zich oriënteren op voorzorg, zelfzorg en mantelzorg en een workshop volgen: Hoe verzorg ik iemand thuis.

Silver Power gepensioneerde ambtenaren

Bij heel wat gemeentes blijven projecten liggen, omdat er te weinig mensen zijn om ze uit te voeren. Ondertussen zijn er gepensioneerde ambtenaren die nog een klus op willen pakken. Een gat in de markt voor Silver Power.

Het grote vergeten

Je vrouw naar het verpleeghuis brengen is een beproeving – voor haar in de eerste plaats. ‘En je weet: het zal een beproeving blijven.’ Een column twee jaar na de diagnose alzheimer, twee jaar aan elkaar vastgeklampt als drenkelingen in een barre zee.

Patiëntparticipatie via koffietafelgesprek

Kunnen we patiëntparticipatie in de geriatrische traumatologie bevorderen met behulp van het inzetten van koffietafelgesprekken? In de Twentse ziekenhuisgroep ZGT hebben ze dit uitgeprobeerd.

Pensioenfonds, investeer in eigen deelnemers

Pensioenfondsen werden meer vermogensbeheerder en minder onderdeel van de Nederlandse samenleving, zegt NSC-leider Pieter Omtzigt. Ze zouden bijvoorbeeld meer moeten investeren in wonen voor hun eigen deelnemers in Nederland.

Familie zal moeten helpen in verpleeghuis

‘Dat de familie zich nadrukkelijker bemoeit met zorg en welzijn in het verpleeghuis, is onvermijdelijk.’ Aan dwang – nu nog een taboe – valt niet te ontkomen. Er zijn mantelzorgers die graag meer doen, maar doe dan wel aan dat vermaledijde begrip ‘bevoegd en bekwaam’. Bij een Zeeuwse zorginstelling is samenwerken met families en naasten onderdeel van een herstelplan.

Premie voor verhuizen naar kleinere woning

In Utrecht kunnen sinds deze week tientallen huishoudens gebruikmaken van de premie die de gemeente Utrecht ter beschikking stelt bij verhuizing naar een kleinere woning: 5000 euro of 3000 euro.

ANBO-PCOB magazine OuderenWijzer

Leden van de fusieorganisatie ANBO-PCOB (‘de meest invloedrijke ouderenorganisatie van Nederland’) ontvangen een nieuw magazine: OuderenWijzer. Tegelijkertijd is er een nieuwe website.

In sportgroep hoef je niet met de billen bloot

Er worden veel sportgroepen gevormd om ouderen samen te brengen. “Het mooie aan samen sporten is dat ouderen niet met de billen bloot hoeven over het feit dat ze eenzaam zijn. Ze kunnen zich verschuilen achter het feit dat ze graag in beweging willen blijven.”

Hoe kans op dementie verkleinen

Het is niet realistisch te stellen dat de helft van alle gevallen van dementie te voorkomen is. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat bepaalde zaken de kans op dementie vergroten. ‘In mijn spreekkamer zeg ik dat een gezonde leefstijl de kans op dementie waarschijnlijk verlaagt.’