Hoe kans op dementie verkleinen

Onderzoekers signaleerden recent twee nieuwe risicofactoren voor dementie. Ze claimen zelfs dat dementie in bijna de helft van alle gevallen te voorkomen is. Is dat echt zo, is de vraag in het AD. En wat kan je zelf doen om de kans op dementie te verkleinen?

Vorige maand beschreven de experts in een gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift twee nieuwe risicofactore. De eerste is een verhoogd cholesterolgehalte. Dat is niet zo heel verrassend, geeft Edo Richard aan in het AD. Richard is hoogleraar neurologie aan het Radboudumc.  “Verhoogd cholesterol zorgt voor verslechtering van je bloedvaten, ook in de hersenen. Dat zou kunnen bijdragen aan dementie.”

Slechter zicht

De andere nieuwe risicofactor, een verslechterd zicht, is wel verrassend. Waardoor dit als nieuwe risicofactor wordt aangemerkt, weet Richard niet zeker. “Het zou kunnen komen doordat als iemand minder goed ziet, diegene zich terugtrekt uit het sociale leven. Dat leidt tot somberheid, en uiteindelijk tot een achteruitgang van het denken.” Het advies ‘neem een bril om dementie te voorkomen’ is volgens Richard te kort door de bocht, legt hij uit in het AD.

Niet realistisch

De Nijmeegse hoogleraar vindt het niet realistisch te stellen dat de helft van alle gevallen van dementie te voorkomen is. “Veel factoren zijn gerelateerd aan dementie. Dat betekent dat er wel een verband is; maar of het ook de oorzaak is, dat weten we niet.” Of je dus, als je zo’n risicofactor wegneemt of behandelt, geen dementie krijgt, is onzeker.

Gezonde leefstijl

Tegelijkertijd zijn er wel sterke aanwijzingen dat bepaalde zaken de kans op dementie vergroten. “In mijn spreekkamer zeg ik dat een gezonde leefstijl de kans op dementie waarschijnlijk verlaagt”, vertelt Richard. Je hoeft geen hysterisch dieet te volgen of een marathon te lopen. Het gaat erom dat je een manier van bewegen vindt die je leuk vindt en die bij je past.”. “Wat je doet is niet belangrijk, als je maar beweegt.”