Coronavaccinatie voorkwam veel overlijden

Vaccinatie heeft tijdens de coronapandemie vooral bij kwetsbare groepen in de samenleving opvallend veel overlijdens voorkomen, aldus dagblad Trouw. Bij ouderen en mensen met diabetes, COPD en hart- en vaatziekten lag de oversterfte bij mensen die de prikken niet kregen, tot wel zeven keer zo hoog als verwacht kon worden in deze groep. Bij kwetsbare gevaccineerden was er ook oversterfte, maar die was veel lager.

Dit blijkt volgens Trouw uit onderzoek van het Nivel, onderzoeksinstituut in de zorg. Het onderzoek laat het bekende grote beschermende effect van vaccineren zien. Maar het legt ook pijnlijke cijfers bloot. Zo blijkt: bij de groep ongevaccineerden was het virus twee keer zo vaak de doodsoorzaak als bij gevaccineerde mensen.

In de groep gevaccineerden was in het algemeen zelfs sprake van ondersterfte, vertelt deĀ  NIvel-onderzoeker en auteur van het onderzoek in Trouw. In de periode tot drie en tot twaalf maanden na hun eerste vaccinatie overleden veel minder mensen dan verwacht op basis van jaren voor de pandemie.