Nu start de tweede vakantiepiek

Vanaf maandag zijn alle scholen weer begonnen. En start de tweede vakantiepiek. De Grijze Golf staat volgens de Telegraaf te trappelen om de koffers te pakken. Het tussenseizoen, mei/juni en september/oktober, groeit elk jaar in populariteit. Pak de wintersport nog even mee en er rest maar één conclusie: het hele jaar vakantie.

Uit het Travel Trend 2024-rapport van Mastercard blijkt volgens de Telegraaf dat er een verschuiving is te zien van reizen in het hoogseizoen naar het tussenseizoen: mei-juni en september-oktober. Het aantal overnachtingen tijdens deze maanden is de afgelopen tien jaar met 1,8 procent gestegen.

Coolcation

Nederland telt bijna 3,7 miljoen 65-plussers en het CBS verwacht dat dit er in 2030 4,2 miljoen zullen zijn. Die hebben vaak helemaal geen zin om in het dure en eivolle hoogseizoen met vakantie te gaan. Daar komt het fenomeen ‘Coolcation’ bij. Naast toenemende belangstelling voor bij voorbeeld het koele Scandinavië, is er ook meer belangstelling voor de koelere maanden in voor- en naseizoen.

Tussenweek

“De laatste week van de schoolvakanties noemen wij de tussenweek”, zegt de parkmanager van camping RCN Het Grote Bos op de Utrechtse Heuvelrug in de Telegraaf. “Er is dan nog één regio vrij, dit keer het noorden. Dus er verblijven vooral Noorderlingen. Maar: de Grijze Golf, ik heb het zelf liever over de Wijze Golf, is al aan het binnenlopen. Die gaan in september vol met vakantie, met een uitloop naar oktober. Dat laatste hangt ook af van het weer.”