Senioren Journaal van maandag 2 september

Vaak nee als je kleiner wilt wonen

‘Mensen willen vaak wel kleiner wonen, maar niet veel kleiner. En dat mag dan weer niet.’ Oproep van onderzoeksprogramma Pointer: ‘Wilt u verhuizen naar een kleiner huis, maar krijgt u ook geen passend aanbod? Laat het ons weten.’

Noem 55-plussers geen senioren

‘Is het niet de hoogste tijd om te stoppen met refereren aan 55-plussers als ouderen?’ Een oproep ‘om de grens tot senioren ver voorbij 55-plus te leggen’.

Zonder ouderen stort vrijwilligerswerk in

ANBO-PCOB riep haar leden een paar maanden geleden op om te vertellen wat zij zoal doen voor elkaar en voor de maatschappij. Dat leverde bijna duizend reacties op. ANBO-PCOB is dolenthousiast dat zoveel leden hun verhalen deelden.

Nu start de tweede vakantiepiek

Nu de scholen weer zijn begonnen, start vandaag de tweede vakantiepiek. ‘De Grijze Golf, ik heb het zelf liever over de Wijze Golf, is al aan het binnenlopen’, melden parkmanagers.

Helpen in de zorg, wat zou u (niet) willen doen?

Als de oplossing niet gevonden wordt in mantelzorgers moet je het hebben van arbeidsmigranten of de inzet van robots. ‘Voor we hiervoor kiezen, kunnen we maar beter eerst discussiëren over de vraag wat wij zelf wel of niet kunnen doen.’

Klimaatgesprekken voeren

Een klimaatgesprek aangaan met iemand die op het gebied van duurzaamheid veel laat liggen is niet eenvoudig. Binnen Grootouders voor het Klimaat is een workshop ontwikkeld waarin dit type van gesprek wordt geleerd en getraind.

Wonen tussen bonusopa’s en –oma’s

Studenten Elles (22) en Elise (22) wonen via Connect Generations in ruil voor vrijwilligerswerk gratis in een seniorencomplex in Zoetermeer. ‘Wij betekenen veel voor de ouderen, maar andersom geldt dat ook.’

Ik praat vandaag over mijn morgen

De Participatieraad Ouderen Overijssel (PROO) houdt op 17 oktober een symposium ‘Ouderen op weg naar 2040:
Ik praat vandaag over mijn morgen.’ Ook wordt de eindrapportage van het project Healthy Ageing Ouderen in Twente gepresenteerd.

Noodgedwongen langer in ziekenhuis

Bijna 50.000 vooral oudere patiënten lagen het afgelopen jaar onnodig lang in het ziekenhuis. Bij elkaar gaat het om zo’n 275.000 overbodige dagen. Daardoor krijgen deze ouderen geen passende zorg en zijn de kosten hoger.

Ook werknemers keurig onderhouden

‘Als je machines keurig onderhoudt volgens schema, waarom dan niet de mensen?’ Pleidooi om meer rekening te houden met de houdbaarheidsdatum binnen een bepaald vak en/of functie.

Bank wil altijd dicht bij de klant blijven

ABN Amro wil zorgen ‘dat er voor iedereen een manier is om te bankieren’: via de app, internet bankieren, met Hulp bij Bankzaken Adviseurs: via beeldbankieren, telefonisch of bij de klanten thuis.” De bank wil er ‘voor alle klanten zijn en altijd dichtbij hen blijven.’

Fietsvalpreventie nog niet zo makkelijk

‘Deze mensen fietsen al hun hele leven lang en dan moeten ze ineens nieuw gedrag gaan aanleren. Het is heel lastig om dat in het systeem te krijgen”, zeggen ze van fietsvalpreventie.nl bij een training, aangeboden door de gemeente.