Senioren Journaal van donderdag 29 augustus

Incontinentie mensonterend probleem

Tienduizenden Nederlanders kampen met urine- en ontlastingverlies. Een mensonterend probleem waar volgens de Rotterdamse uroloog prof. Bertil Blok nog te vaak van weggekeken wordt. ‘We moeten dit zien als een urgent probleem.’

Werk maken van duo-wonen

Senioren Brabant-Zeeland roept gemeenten op om werk te maken van beleid op woningsplitsen. ‘Met het wegnemen van drempels en het faciliteren van senioren die hun huis geschikt willen maken voor duo-wonen helpen gemeenten twéé generaties!’

Belastingstelsel dupeert veel ouderen

Gepensioneerden krijgen, als hun partner naar het verpleeghuis gaat, financieel vaak niet waar ze recht op hebben. Het belastingsysteem is ondoorgrondelijk voor hen, zegt een bedrijfseconoom die is verbonden aan Zicht op Geld.

Voorrang seniorenwoning bij zorgindicatie

In Bathmen gaan een woonzorgcentrum en een woningcorporatie samenwerken om zorgbehoevende ouderen voorrang te geven op de huurwoningmarkt.

Twee mantelzorgwoningen op één erf

De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat in gesprek met een mantelzorger, die twee mantelzorgwoningen (voor moeder en schoonouders) op één perceel heeft. De gemeente wilde een dwangsom opleggen, maar zoekt nu naar passende oplossingen.

Focusgroep gemeente zoekt tips en ervaringen

‘Woont u als oudere in de gemeente Bunnik? Of bent u mantelzorger? Deel dan uw ervaringen met de focusgroep ouderen.’  Dat is een werkgroep, bestaande uit inwoners, professionals in zorg en welzijn en medewerkers van de gemeente Bunnik.

Ziekenhuis mantelzorgers op alle afdelingen

St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gaat binnen twee jaar op alle verpleegafdelingen gezinsleden, familie en vrienden inzetten om te zorgen voor patiënten. Mantelzorgers besparen voor de verpleging 10 procent van hun werktijd.

Wat is goede gezondheid

Naast de verwachtingen of wensen van de patiënt heeft een arts ook de taak om zicht te houden op de kosten. Daar is een prachtige afkorting voor: QALY (een extra levensjaar in goede gezondheid). ‘Maar wat is dan ‘goede gezondheid’?’

Expertisecentrum Gerontopsychiatrie+

‘Ouderen met een psychiatrische aandoening zijn ‘overlevers’ die alle aandacht verdienen. Het expertisecentrum Gerontopsychiatrie+ van Amsta bundelt alle expertise en kennis voor deze groep ouderen.

Benut doe-vermogen ondernemers

Gebruik voor het in goede banen leiden van de vergrijzing vooral ook het doe- en innovatievermogen van ondernemers en zorgorganisaties, zeggen ActiZ (branchevereniging ouderenzorg), MKB-Nederland en VNO-NCW.

Gepensioneerden rechteloos gemaakt

‘Hoe dommer op pensioengebied hoe beter, dat is wat er in Nederland gaande is.’ In de nieuwe pensioenwet zijn gepensioneerden volstrekt rechteloos gemaakt, zegt  de ledenraadsvoorzitter van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen.