Senioren Journaal van vrijdag 23 augustus

Vroegpensioen vooral voor hoge inkomens

Vroegpensioen is vooral weggelegd voor mensen met hogere inkomens, blijkt uit cijfers van het CBS. Hoe meer geld iemand verdient, hoe meer mogelijkheden er zijn om zelf te bepalen wanneer je met pensioen gaat.

Oorlog op het fietspad

Drukte, ergernis, ongelukken. Het lijkt soms wel oorlog op het fietspad. Terwijl ouderen vooral snelle, grote en brede fietsers vrezen, zien 35-minners in te trage fietsers een gevaar.

Voorschot op erfenis geven

‘De grootste valkuil is te denken dat je nog niet oud bent. Zo wordt de nalatenschap een teken van nalatigheid.’ Het is niet verkeerd als kinderen hun eigen boontjes doppen, maar wel jammer als hulp te laat komt. Een voorschot kan beslissend zijn.

Wat is het goede moment voor de dood

Alzheimer laten gebeuren? Wat is het goede moment voor de dood? Het slechte moment vóór zijn, leren Hugo Borst en Adelheid Roosen bij het Expertisecentrum Euthanasie. Niet vijf voor twaalf, maar half twaalf. Of tien over half.

Stem geven aan wie dat zelf iet meer kunnen

‘Sommige cliënten hebben nog wel wensen, maar hebben moeite om die te kunnen uiten.’ Bij het Amsterdamse Cordaan wil de nieuwe voorzitter van de Cliëntenraad juist deze mensen een stem geven.

Het Andere Wonen

Het Andere Wonen is een franchiseconcept voor kleinschalige zorglocaties voor ouderen met een zorgindicatie. Het idee erachter is om ouderen ruimte en zelfstandigheid te bieden, en de thuiszorg heel dichtbij te organiseren.

Wat kan KBO betekenen voor jonge senioren

Het bestuur van de KBO-afdeling Nieuwegein/Vianen is deze week met jonge leden in gesprek geweest. Over de vraag: Op welke manier kan de KBO-afdeling nu en in de toekomst van belang zijn voor de jonge senioren?

Los probleem vroegpensioen nu eindelijk op

Voor behoud van vroegpensioen voor mensen in zware beroepen wordt binnenkort gestaakt, de minister ziet mogelijkheden en de vraag is: Wie gaat de koppen eens tegen elkaar aan slaan?

Mantelzorg was onverantwoord

Ogen druppelen, steunkousen aantrekken, dat zijn simpele dingen die je van een mantelzorger kan vragen. Soms worden er zorgtaken overgedragen terwijl dat eigenlijk onverantwoord is. Hoe een mantelzorger volleerd wondverpleegkundige werd.

Je kunt natuurlijk ook zelf helpen

Kritiek op veranderingen bij het restaurant van een verpleeghuis? ‘Misschien moeten al die critici zelf aanbieden om in een verpleeghuis te helpen. Bij ons bent u in elk geval van harte welkom.’

Compensatie ten koste van gepensioneerden

Bij de pensioenfondsen blijkt voldoende geld om bij de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel oudere werknemers te compenseren. Ouderenorganisaties zijn bang dat de compensatie ten koste gaat van gepensioneerden