Zorg vervangt restaurant door automaat

Geen appelpunt meer om iets te vieren, geen bittergarnituur meer voor bij de borrel en ook de borrel zelf kunnen bewoners van zorgorganisatie Silverein volgens het AD vergeten. Hun restaurant wordt vervangen door een automaat. Wég sociaal ontmoetingspunt.

Annette van Poppelen uit Soest wist niet wat ze hoorde, vertelt ze in het AD. Haar 89-jarige moeder woont in verpleeghuis Molenschot en moet voortaan hannesen met een automaat voor versnaperingen. Net als alle andere bewoners van Silverein in Amersfoort, Baarn, Soest, De Bilt en Driebergen.

Laatste beetje vreugde

“Dit neemt echt het laatste beetje waardigheid en vreugde weg. Bewoners die vaak niet eens zelfstandig kunnen staan, zijn dadelijk voor koffie en iets lekkers aangewezen op een kille automaat. Betalen met een pasje? Dat is voor de meesten heel ingewikkeld.”

Geen winst

Het nieuwe beleid van zorgorganisatie Silverein is bij familie en bewoners behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten. Vorige week werden de sluiting van het restaurant en de komst van de vending machine uitgebreid toegelicht op bewonersbijeenkomsten. Daar werd uitgelegd dat de restaurants geen winst maken en daarmee ook niet aantrekkelijk zijn voor een externe exploitant. Het huidige personeel wordt per 1 januari boventallig.

Eigentijds concept

In een persverklaring laat Silverein weten dat de restaurants worden getransformeerd naar een ‘ontmoetings- en activiteitenplein’. “We hebben onderzocht welk eigentijds restaurantconcept het beste past bij onze organisatie, bij de wensen van onze doelgroepen en ook financieel haalbaar is”, zegt de woordvoerster in het AD. Op het plein – op de plek van het huidige restaurant – moeten de bewoners straks kunnen meedoen aan activiteiten die ‘in het kader van eten en drinken staan.’ Welke activiteiten dat worden, daarover moet nog worden nagedacht.