Ontzorgd uitgaan: Vier het Leven

‘Samen uit, samen genieten’ is het motto van stichting Vier het Leven, die in 2005 werd opgericht. In heel Nederland zijn volgens Dagblad van het Noorden ruim tweeduizend vrijwilligers actief, die jaarlijks in totaal zo’n 35.000 keer een ondersteunende arm bieden. Het team in Drenthe en Groningen telt ruim honderd vrijwilligers.

Ouderen in beide provincies kunnen dit najaar kiezen uit meer dan honderd verschillende voorstellingen. “We selecteren in overleg met podia en op basis van wat de doelgroep leuk vindt”, zegt Leo van Heereveld, regiocoördinator voor Drenthe en Groningen, in Dagblad van het Noorden. “Daarbij streven we een brede mix na. Dus behalve de populaire voorstellingen ook een keer ballet, voor de liefhebber.”

Seniorenbioscoop

Om deelname toegankelijk te houden haakt Vier het Leven ook aan bij de seniorenbioscoop, een service met een aantrekkelijk prijskaartje die bijvoorbeeld De Nieuwe Kolk in Assen en Astra in Klazienaveen aanbieden.

Zelf de regie

Deelnemers betalen behalve het entreekaartje ook een klein bedrag extra voor de organisatie Vier het Leven, en voor de benzinekosten. In het totaalbedrag zit ook altijd een consumptie. Om deel te nemen moet je minimaal 65 jaar zijn. Andere voorwaarden zijn er niet, aldus Dagblad van het Noorden. “Het alleen gaan, het regelen van tickets of van het vervoer is voor ouderen vaak een struikelblok. Dat doen wij allemaal, maar de gasten houden wel zelf de regie.”

Samen veel gezelliger

Het gehele pakket? “Thuis ophalen, het vervoer, zitplaatsen in de foyer, de entreekaarten, de drankjes en ook nog eens prettig gezelschap. Wij ontzorgen deelnemers helemaal. Samen uitgaan is immers veel gezelliger.”