Fleur Agema, breng onze ouderen thuis

In het Nederlands Dagblad schrijft Julia ter Beek te hopen dat minister Fleur Agema ver wegblijft van het plan van aanpak van voormalig minister Conny Helder. “Helders plan was plat, naïef en bovendien helemaal verkeerd geformuleerd: Ouderen moeten langer thuis blijven wonen.”

Het ‘langer thuiswonen’ was in de praktijk allang aan de gang, schrijft Ter Beek in het Nederlands Dagblad. “Door een tekort aan plekken in de verzorgingshuizen en verpleeghuizen bleven mensen soms maanden- of jarenlang noodgedwongen langer thuis wonen. Wat wij daarvan zagen op de werkvloer? Ouderen die verwaarloosd bij ons binnenkwamen; plakkaten huidschilfers, centimeters lange teennagels, onregelmatige medicijninname. Allemaal omdat ze via de televisie of krant te horen kregen dat ze zo laat mogelijk moesten beginnen met inschrijven voor een zorginstelling. Wanneer is de laatste keer dat u hebt gedoucht? Een vraag waar sommige nieuwe bewoners het antwoord niet meer op wisten.”

Moegestreden

“Hoe vaak stonden er mantelzorgers, zonen, dochters, vrienden met de tranen in hun ogen van opluchting omdat ze eindelijk hun geliefde hadden ondergebracht onder onze veilige zorgpannen. Uitgeblust en moegestreden door de onbegrijpelijke telefonische keuzemenu’s  bij de verschillende zorgloketten en de dagelijkse bezoekjes om vader/moeder/vriend van eten, drinken of een schone onderbroek te voorzien.”

Schone onderbroek

Zorgmedewerkers ergeren zich groen en geel aan deze plannen, aldus Ter Beek in het Nederlands Dagblad. “Bedacht vanaf achter een bureau, gebaseerd op de aanname ‘elke oudere wil het liefst langer thuis blijven wonen’. Maar dat is pertinent niet waar. “Beste mevrouw Agema, Elly en Rikkert zeggen het allang: Thuis, dat is je schone onderbroek. Maak van onderbroek een incontinentiebroekje en breng de ouderen veilig thuis.”